Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.

Pagina 1 van 18 - 173 Resultaten

Vocht en verterende plantenresten zorgen voor die typische herfstgeur

De mooiste periode om van het bos te genieten is de herfst, vinden velen. De verkleurende bladeren spelen hierbij natuurlijk een grote rol, maar misschien ook wel die typische herfstgeur. De combinatie van vocht en verterende..


Lees verder 15 oktober 2024   1 week oud
Ook het Twentse Punthuizen is veel natter dan normaal.

Voor de biodiversiteit is maaien noodzakelijk. Anders overwoekeren bepaalde grassen de meer kwetsbare vegetatie. Maar door de vele regen dit jaar zijn veel terreinen erg nat en kunnen boswachters de maaiwerkzaamheden minder goed..


Lees verder 11 oktober 2024   1 week oud
De Wrakelberg heeft het grootste volwaardige kalkgrasland van Nederland.

Nog niet zo lang geleden kleurden de Duitse gentiaan de kalkrijke hellinggraslanden in het oostelijk deel van het Limburgs Heuvelland aan het eind van de zomer helemaal paars. Nu zijn het er op zijn best enkele tientallen. “Met..


Lees verder 26 september 2024   3 wkn oud
Overzicht genenbank-west

Al sinds 2002 onderhouden Staatsbosbeheer en het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland samen een levende genenbank in het Roggebotzand. Hier staan zeldzame autochtone bomen en struiken, afkomstig van unieke ouderplanten of..


Lees verder 25 september 2024   3 wkn oud
Kootwijkerzand 1905; om bomen een kans van overleven te geven, werd het stuifzand eerst vastgelegd met heide of helmgras, met de hand, meter na meter.

Staatsbosbeheer beheert al 125 jaar bos. Bosbeheer is tegenwoordig veel complexer dan vroeger. Waar we onze bossen eerst vooral voor houtproductie gebruikten, heeft dat nu vele doelen voor ons: van biodiversiteit en CO2-opslag,..


Lees verder 14 september 2024   1 maand oud
Een gewone langhoornbij doet zich te goed aan nectar.

Het ging al slecht met de bestuivende insecten zoals hommels, bijen en vlinders, maar dit jaar ziet het er nog somberder uit. “We zien bijna geen hommel of wilde bij meer”, zegt Staatsbosbeheer-boswachter Thomas van der Es op..


Lees verder 5 juli 2024   3 mnd oud
Afgelopen winter en voorjaar waren er 6 hoogwater golven in de Erlecomse waard.

Zes hoogwatergolven zetten de Erlecomse waard afgelopen winter en voorjaar onder water. Nu groeit, bloeit, kruipt, zoemt en friemelt er weer van alles. Hoogwater hoort bij riviernatuur. De rivier brengt dood en leven. “Hij brengt..


Lees verder 29 mei 2024   4 mnd oud
Bontbekplevier

Kwetsbare nestjes van de bontbekplevier lokaliseren en afschermen om het broedsucces te vergroten. Dat doet Staatsbosbeheer samen met andere natuurorganisaties en zo’n vijftig vrijwilligers de afgelopen vier jaar in Nationaal Park..


Lees verder 17 mei 2024   5 mnd oud
Het onderduikershol in Evertsbos bij Anloo

In de natuur zijn talloze sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden. Van bomkraters tot gedenkplekken waar verzetsstrijders zijn gefusilleerd. Staatsbosbeheer-boswachter Kees van Son bezoekt enkele van deze plekken in Nationaal..


Lees verder 3 mei 2024   5 mnd oud
Veel zware dode bomen op de gron in bosreservaat Pijpebrandje

Wat gebeurt er in bossen die volledig met rust worden gelaten? Hoe ontwikkelen de bomen zich? En de biodiversiteit? Wat verandert er in de bodem? In Nederland zijn zo’n veertig jaar geleden 59 bosreservaten benoemd. Hier doet de..


Lees verder 29 april 2024   5 mnd oud

Archief