Natuurberichten

Uitgever: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 10 - 97 Resultaten

Ooijpolder, Nijmegen

Dit jaar is het Soortenjaar Gelderse Poort, met als doel minstens 5.000 verschillende dier- en plantensoorten te vinden in de Gelderse Poort. Veel vrijwilligers zetten zich in, met succes: vrijdag 12 augustus werd de 5.000..


Lees verder 17 augustus 2022   2 dgn oud
Twee korhoenders

De Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar nog korhoenders in het wild voorkomen. Om de populatie in stand te houden, worden in opdracht van de provincie Overijssel jaarlijks dieren uit Zweden gehaald. Dat kost geld..


Lees verder 10 augustus 2022   1 week oud
Duindoorgang

Door de zee, het zand en de duinen weer de regie te geven op de Boschplaat op Terschelling, zal de van nature rijke biodiversiteit weer toenemen. Menselijk ingrijpen heeft uiteindelijk tot een eentonige vegetatie geleid. Variëteit..


Lees verder 27 juli 2022   3 wkn oud
Uitzicht over de Millingerwaard

De dynamiek in de Millingerwaard is – na zo’n 1000 jaar - terug. Tussen 2013 en 2022 is veel werk verzet in dit natuurgebied net ten zuiden van de Waal. Door het graven van hoofdgeulen en kwelgeulen heeft het water weer vrij spel...


Lees verder 13 juli 2022   1 maand oud
Verjongingsplek Oostereng

Het Nederlandse bos wordt steeds gemengder en gevarieerder. Voor het eerst sinds de metingen tachtig jaar geleden begonnen, zijn er bijvoorbeeld meer loofbomen dan naaldbomen waargenomen. Deze variatie in soorten is goed voor de..


Lees verder 11 juli 2022   1 maand oud
Jonge Visarenden tijdens het ringen.

Voor de tweede keer zijn er visarenden geringd in de Biesbosch. Op 30 juni voorzagen onderzoekers drie gezonde jongen van een kleurring. Ze zaten op een nest op 65 meter hoogte in een hoogspanningsmast. Door deze zeldzame vogels..


Lees verder 2 juli 2022   1 maand oud
Damherten op de Haringvreter

Hoe kan je ervoor zorgen dat het aantal damherten niet toeneemt in een natuurgebied? Staatsbosbeheer houdt de populatie in stand door afschot. Maar wat zijn de alternatieven? Is niks doen een optie, of vangen en verplaatsen? En..


Lees verder 1 juli 2022   1 maand oud
Groene Metropool: verbinding tussen stad en natuur

Niet alleen natuur in de natuurgebieden, maar een Nederland waarin groen vanzelfsprekend deel uitmaakt van onze leefomgeving. Dat is de Groene Metropool waar Staatsbosbeheer zich voor inzet, om Nederland in zijn geheel groener te..


Lees verder 17 juni 2022   2 mnd oud
Maaibeheer

Maai Mei Niet is een prima initiatief om meer bloemen een kans te geven. En daar profiteren onder meer de bij en de hommel van. Toch maait Staatsbosbeheer sommige graslanden wel in mei. Marcel Horsthuis, adviseur ecologie in..


Lees verder 2 juni 2022   2 mnd oud
Door de natuurinclusieve manier van boeren van Arie van Oosterom neemt de biodiversiteit in flora en fauna enorm toe.

Eerlijk is eerlijk, hij doet het vooral voor de weidevogels. Het aantal broedparen is in vijf jaar tijd verdubbeld. Maar de natuurinclusieve vorm van boeren van Arie van Oosterom zorgt ook voor een hoger grondwaterpeil. Hierdoor..


Lees verder 18 mei 2022   3 mnd oud

Archief