gamma-uil avond - primair

Niet slapen door de hitte? Geniet van motten in je tuin!

De Vlinderstichting
8-AUG-2020 - We zijn in een warme periode beland en ook ’s nachts koelt het niet sterk af. Die zwoele nachten betekenen voor sommige mensen dat ze minder goed kunnen slapen, maar voor veel nachtvlinders zijn de omstandigheden juist ideaal. Zo is de gamma-uil nu veel aanwezig en die doet zich op zo’n warme avond graag te goed aan de nectar uit bloeiende planten.

Gamma-uilen zijn altijd actief aan het fladderen tijdens het drinkenDe gamma-uil is een trekvlinder die in het voorjaar vanuit het zuiden ons land bereikt. Deze vlinders planten zich voort en sterven of trekken door. Nu, in augustus, zijn de nakomelingen aanwezig en die komen ook veel in tuinen. De gamma-uil is een mot, een nachtvlinder dus, maar wel eentje die ook overdag actief is. Zo kun je er soms, op bloeiende heidevelden, tientallen opjagen als je er doorheen loopt. Ook de vlinderstruik is een aantrekkelijke plant voor dit uiltje. Gamma-uilen zitten niet vaak stil, maar hangen, met snel fladderende vleugels voor de bloemen en met hun lange roltong zuigen ze de nectar uit de bloemen. Afgelopen donderdagavond, een van de eerste zwoele nachten, waren er maar liefst acht aan het foerageren op de vlinderstruiken in mijn kleine achtertuin midden in een woonwijk.

Wat andere motten die je nu 's avonds in je tuin tegen kunt komen

De naam gamma-uil komt van het gammateken dat op de vleugels te zien isHet is een leuke uitdaging om die zeer actieve vlinders in het donker goed op de foto te krijgen, maar als je er rustig de tijd voor neemt zal het vast lukken. Je kunt wat bijlichten met een zaklamp, want gamma-uilen zijn niet erg gevoelig voor licht (ze zijn natuurlijk ook gewoon overdag actief). Niet alleen gamma-uilen kun je op deze warme nachten in je tuin tegenkomen, maar ook andere nachtvlinders komen af op de heerlijk geurende bloemen. Zo zijn er momenteel veel huismoeders, vrij grote langwerpige bruine nachtvlinders die ook urenlang kunnen drinken op bijvoorbeeld vlinderstruik. De huismoeder is niet zo actief als de gamma-uil, maar zit rustig stil en laat de lange roltong al het werk doen. Ook de agaatvlinder en het roesje zijn algemene nachtvlinders die graag bloemen bezoeken. Maar er zijn er meer: een witstipgrasuil is minder talrijk, maar ook die en bijvoorbeeld een micro nachtvlinder als de windevedermot kun je tegenkomen. Al kun je niet slapen, genieten kun je wel!

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting