Watervleermuis

Natuurjournaal 1 december 2020

Nature Today
1-DEC-2020 - Wulpen op de Wadden, watervleermuis paart en slaapt.

Heb je de afgelopen tijd geen wulpen meer gezien in het binnenland? Dat kan kloppen. Onze broedvogels zijn namelijk naar het zuiden en Engeland gevlogen om te overwinteren. Toch blijft Nederland een belangrijk land voor de wulp: in het binnenland zijn ze niet meer te vinden, maar de kust zit nu juist vol. Hier zitten wulpen uit Rusland, die in Nederland overwinteren. In de herfst en de winter kan je vooral in het Waddengebied veel wulpen zien.

Wulp

Watervleermuizen verblijven in de winter in hun winterverblijven. Deze bevinden zich met name onder de grond: het zijn bijvoorbeeld grotten en oude bunkers. Ze kunnen hier met meer dan duizend soortgenoten samenkomen. In de winterverblijven gaan de watervleermuizen twee dingen doen: paren en een winterslaap houden. De meeste paringen vinden plaats in de herfst, maar ’s winters worden de dieren ook af en toe wakker om te paren.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Gilles San Martin, Flickr; Nik Borrow, Flickr