Wulp

Natuurjournaal 18 december 2021

Nature Today
18-DEC-2021 - Wulpen op de Wadden en vos zoekt partner.

Nederland is een belangrijk land voor de wulp, zowel tijdens het broedseizoen als daarbuiten. Er zijn altijd wel wulpen te zien. Maar waar je ze kunt vinden, verschilt per seizoen. Broeden gebeurt regelmatig op het boerenland, maar die broedvogels trekken bijna allemaal naar Engeland. Daar komen wulpen uit Rusland voor in de plaats. De meeste wulpen bevinden zich in de winter in het Waddengebied. Daar kun je nu grote groepen zien. Met hun kromme snavel, die zo typisch is voor de wulp, zoeken ze naar allerlei kleine diertjes om de winter mee door te komen.

Vrouwtjesvossen hebben nu een zachtroze gloed over hun vacht, die ze de rest van het jaar niet hebben. Dat betekent maar één ding: de paartijd van de vos is aangebroken. Als een mannetje een vrouwtje in het vizier heeft, volgt hij haar een paar dagen achter elkaar. Zo voorkomt hij dat hij ‘zijn’ vrouwtje verliest aan een concurrent. Vrouwtjes zijn niet zo lang vruchtbaar, maar zes of zeven dagen per jaar. Mannetjes moeten er dus snel bij zijn. Na de paring delen vrouwtjes een hol met elkaar.

Vos

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mark Zekhuis, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga