Kievit

Natuurjournaal 12 december 2020

Nature Today
12-DEC-2020 - Grijze zeehond is in de rui, nog veel kieviten te zien in Nederland.

Als je regelmatig aan de kust of op het Wad komt, kan het je opvallen dat je nu veel grijze zeehonden ziet zonnen. Deze zeehonden zijn in de rui. Hiervoor is het belangrijk dat ze veel in de zon komen. De vitamine D, die ze met behulp van zonlicht aanmaken, hebben ze namelijk nodig om te verharen. Ook moet hun huid goed droog zijn voor de verharing. Let er eens op bij een bezoekje aan de kust!

Grijze zeehond

Nog ongeveer negentig dagen, dan wordt het eerste kievitsei van Nederland weer gelegd. Tot die tijd is het afwachten wat de Nederlandse kieviten doen. Als het erg koud is, trekken ze weg naar Engeland en Frankrijk. De herfst was tot nu toe relatief warm, en er worden nog veel kieviten gezien. Dit kunnen Nederlandse kieviten zijn, maar ook vogels uit noordelijker gebieden die hier overwinteren. Als het nog koud wordt, trekken de kieviten misschien alsnog weg. Tot die tijd kun je door het hele land groepen kieviten bewonderen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Martha de Jong-Lantink, Flickr; Gertjan van Noord, Flickr