Roodborst

Natuurjournaal 24 januari 2021

Nature Today
24-JAN-2021 - Tijd voor tuinvogels; alpenwatersalamander zoekt water op.

Het weekend is nog niet eens voorbij, maar we kijken toch alvast vooruit naar het volgende weekeinde. Dat is het weekend van de Nationale Tuinvogeltelling. Het is hét weekend om te kijken hoe het staat met je vogelkennis, en natuurlijk om te ontdekken wat voor vogels zich allemaal in jouw tuin bevinden. Om mee te doen, hoef je alleen maar een half uurtje naar de tuin te kijken en op te schrijven welke vogels je ziet. Meer informatie is te vinden op de website van Vogelbescherming Nederland. Doe je ook mee?

Veel salamanders overwinteren op het land en trekken in het voorjaar weer naar het water. Ook de alpenwatersalamander heeft de afgelopen maanden op het land doorgebracht. Nu het eind januari is, trekken de eerste alpenwatersalamanders weer naar het water. Hier planten ze zich voort. Daarna, vanaf juni, zoeken ze het land weer op. De alpenwatersalamander is een bijzonder diertje: hij kan zowel op het land als in het water goed jagen. Dat is uniek, en de alpenwatersalamander wordt dan ook ‘een van ’s werelds vaardigste roofdieren’ genoemd!

Alpenwatersalamander, te herkennen aan de oranje buik

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Kees Marijnissen, Saxifraga