Sporen in sneeuw

Natuurjournaal 10 februari 2021

Nature Today
10-FEB-2021 - Zoek sporen in de sneeuw, vos is drachtig.

Zoogdieren zie je niet elke dag zomaar voor je langslopen. Zij hebben je (helaas) altijd veel eerder in de gaten dan jij hen. Daarom is spoorzoeken altijd een leuke activiteit. Juist nu, in de sneeuw, kan je zoogdiersporen goed zien. Zodra je een spoor hebt gevonden, weet je dat het dier in de buurt is, of op zijn minst voorbij is gelopen. Je jachtinstinct neemt onmiddellijk toe en je kijkt dan toch weer anders om je heen. Reeën, marters, muizen, vogels en veel andere dieren laten goed herkenbare sporen in de sneeuw achter. Op de foto kruist het spoor van een das (loopt van ons af) dat van een vos (loopt naar rechts onder). Waarschijnlijk was de das er na de vos en zijn ze elkaar niet letterlijk tegen het lijf gelopen.

Sporen van vos en das

Van december tot februari was de paartijd van de vos. De laatste vrouwtjes zullen nu nog op zoek zijn naar een geschikte partner, maar de meeste zijn inmiddels drachtig. Nu volgt de draagtijd, die duurt tot eind maart of begin april. Dan worden de jonge vosjes geboren. Vossen worden maar één keer per jaar drachtig. Vrouwtjes die dit jaar niet drachtig zijn geworden, moeten tot volgend jaar wachten.

Vos

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN; Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Tom Dekker, IVN; Piet Munsterman, Saxifraga