Adder

Natuurjournaal 5 april 2021

Nature Today
5-APR-2021 - Adder danst en paart, wilde eend legt eieren.

Mannetjes van de adder besteden in het voorjaar veel tijd aan in de zon liggen. Niet omdat ze lui zijn, maar omdat het belangrijk is voor de rijping van hun sperma. Als dat voltooid is, en ze verveld zijn, zijn ze klaar om een partner te vinden en om te paren. Rond deze tijd van het jaar kun je de zoekende mannetjes zien. Het komt voor dat adders met elkaar vechten om een vrouwtje. Ze gaan dan volledig in hun ‘dans’ op en vergeten de wereld om zich heen. Zo kun je ongemerkt erg dichtbij komen. Addervrouwtjes paren op hun beurt weer met veel verschillende mannen. Eén nest kan zo jongen van verschillende vaders hebben.

Wilde eend

Het is je misschien al opgevallen dat het paarseizoen van de wilde eend is begonnen. Mannetjes jagen in de sloot achter vrouwtjes aan. Dat gaat er soms hardhandig aan toe. Op dit moment beginnen de eerste vrouwtjes met eieren leggen. Over een kleine maand kunnen we dus de eerste schattige wilde eendenkuikentjes verwachten. Wist je dat het beter is voor eenden om ze geen brood te voeren? Hiermee vullen ze wel hun buik, maar lopen ze belangrijke voedingsstoffen mis. Als je gezellig eenden wil voeren, kun je beter doperwten, maïs of ander graan kiezen. Leuk voor jezelf én voor de eenden!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Hans Dekker, Saxifraga; Piet Munsterman, Saxifraga