Boerenzwaluw

Natuurjournaal 19 april 2021

Nature Today
19-APR-2021 - Boerenzwaluw is weer terug, eerste hazenjongen geboren.

Of ze de zomer hebben meegebracht moeten we nog even afwachten, maar de boerenzwaluw wordt weer volop gezien in het land. Misschien is het je al opgevallen dat ze weer over het boerenland scheren, op zoek naar insecten. De boerenzwaluw houdt van vee. Deze dieren trekken vliegen aan, en daar is de boerenzwaluw gek op. De zwaluwen die je nu ziet, hebben een lange reis gemaakt. Ze hebben in Afrika overwinterd, van Centraal-Afrika tot helemaal in Botswana. Nu zijn ze weer terug om te broeden. Daar zullen ze in mei mee beginnen, maar nu kunnen we ze alweer acrobatische toeren uit zien halen in de lucht.

Alhoewel er tot in de zomer flink ‘gerammeld’ wordt (de hazen zitten achter elkaar aan), zijn de eerste jonge haasjes nu al geboren. Het zijn de eerste jongen van wel drie tot vier nesten per jaar. Als je buiten woont en er zijn hazen in de buurt, schrik dan niet als je zomaar een paar haasjes aantreft in je kruidentuin (zoals op bovenstaande foto onder de lavendel). Laat ze rustig zitten. Je kan gewoon blijven schoffelen, maar ga wel met een boog om de haasjes heen. Zij verroeren zich in ieder geval niet, dat hebben ze in de oudheid al zo geleerd. Het grootste deel van de haasjes wordt opgegeten door allerlei roofdieren. Zelfs een buizerd kan het niet laten om er soms eens eentje uit het veld te plukken. Vaak blijven ze in de buurt van waar je ze gevonden hebt. Dan bestaat de kans dat je ze nog weken terugziet en snel groot ziet worden.

Jonge haasjes tussen de lavendel

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl & Mike Hirschler, IVN
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN