Fazant

Natuurjournaal 20 augustus 2021

Nature Today
20-AUG-2021 - Jonge fazanten worden groot, bekijk gallen op beukenbladen.

Fazanten hebben het moeilijk tegenwoordig. Gebieden met ruigten waar ze kunnen nestelen en de jongen groot kunnen brengen zijn dus heel belangrijk. Als je in de buurt bent van een ruigtegebied met veel kruiden en lage begroeiing, let dan eens op of je een fazantenvrouwtje ziet. Zo ja, houd afstand en wacht een tijdje geduldig of er wellicht jongen in de buurt zijn. De vrouwtjes zijn zeer waakzaam, maar de jongen zullen toch een keer bij haar komen, zoals op de foto te zien is. Als je zoiets een keer mag zien, is je hele dag goed! Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkeling van de fazant, en andere soorten? Markeer de soort dan als favoriet in de Nature Today Go-app.

In beukenbomen kan je nu grappige kleine vergroeiingen vinden op de bladeren. Dit zijn de gallen (simpel gezegd: de huisjes van insecten) van de beukengalmug. Deze gallen kunnen groen tot rood gekleurd zijn. Tegen de tijd dat de bladeren van de boom vallen, vallen ook de gallen eraf. De larve van de mug overwintert in deze gal en in het voorjaar komt het vier millimeter grote mugje tevoorschijn. Deze begint meteen met het leggen van eitjes op de knoppen van de beuk en dan begint de hele cyclus opnieuw. Je kunt ze nu overal in de beuken vinden.

Gallen op beukenblad

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst en foto's: Mike Hirschler, IVN