rozenbottels van Hondsroos Saxifraga

Natuurjournaal 11 september 2021

Nature Today
11-SEP-2021 - Overal rozenbottels te zien, kleine watersalamander kruipt aan land.

Kijk de volgende keer dat je buiten bent eens naar rozenstruiken in de buurt. Grote kans dat er al rozenbottels aan zitten! Elke rozensoort maakt deze schijnvruchten, en per soort zien de bottels er anders uit. Alle rozenbottels zijn eetbaar, hoewel sommige soorten meer vruchtvlees bevatten en dus geschikter zijn. Hondsroos is bijvoorbeeld een roos waarvan de rozenbottels populair zijn in jam. Het is ook leuk om zelf eens met rozenbottels te koken, want ze zitten bomvol vitaminen. Ook vogels, zoals kramsvogels, zijn gek op rozenbottels. In de winter is er niet veel eten te halen, maar rozenbottels blijven bijna de hele winter beschikbaar. Als je toch naar buiten gaat om rozenbottels te zoeken, kijk dan van tevoren in de Nature Today-app welke soorten er nog meer in jouw omgeving te zien zijn.

Kleine watersalamander

De kleine watersalamander is de meest algemene salamander van Nederland. Nu is een goede tijd om deze salamandersoort waar te nemen. De larven hebben zich namelijk de afgelopen maanden in het water opgehouden. De metamorfose tot salamander is nu achter de rug, en de jonge salamanders kruipen het land op. Hier zoeken ze een plekje om te overwinteren. Salamanders zijn voornamelijk nachtactief. Wie weet zie je ze wel in de tuin kruipen, op zoek naar de ideale overwinterlocatie.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rutger Barendse (leadfoto: rozenbottels van hondsroos), Saxifraga; Kees Marijnissen, Saxifraga