Kruisspin Saxifraga

Natuurjournaal 11 september 2022

Nature Today
11-SEP-2022 - Kleine watersalamander kruipt aan land en kruisspin weer op één?

Vandaag is de tweede dag van de Spinnentelling, waarvan de onbetwiste nummer één tot nu toe altijd de kruisspin was. Niet zo gek: deze zeer algemene spin komt veel voor in tuinen. Ze zijn ook vrij groot en opvallend getekend. In allerlei tinten bruin en grijs, maar altijd met een ‘kruis’ van witte vlekken. Bovendien is de kruisspin niet bang om zich te vertonen. Veel spinnen schuilen in een spinsel, of aan de rand van hun web. Niet de kruisspin, die zit dag en nacht midden in haar web. Deze tijd van het jaar zijn de kruisspinnen volwassen. Misschien zie je ook het veel kleinere mannetje, dat het vrouwtje bezoekt om te paren.

Kleine watersalamander

De kleine watersalamander is de meest algemene salamander van Nederland. Nu is een goede tijd om deze salamandersoort waar te nemen. De larven hebben zich namelijk de afgelopen maanden in het water opgehouden. De metamorfose tot salamander is nu achter de rug, en de jonge salamanders kruipen het land op. Hier zoeken ze een plekje om te overwinteren. Salamanders zijn voornamelijk nachtactief. Wie weet zie je ze wel in de tuin kruipen, op zoek naar de ideale overwinterlocatie.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Ab Baas, Saxifraga; Kees Marijnissen, Saxifraga