Phylloscopus collybita. Tjiftjaf

Natuurjournaal 25 september 2021

Nature Today
25-SEP-2021 - Tjiftjaf zingt weer en let op egels.

Vogels horen toch in het voorjaar te zingen? Dan moeten de territoria worden vastgelegd en de vrouwen worden verleid. Toch komt het maar wat vaak voor dat ook in de herfst en zelfs in de winter vogelzang te horen is. Nu is dat het geval bij de tjiftjaf. Deze vogeltjes trekken naar het zuiden om in Afrika de winter door te brengen. Momenteel komen er vogels uit het noorden onze kant op. Onderweg moet er gegeten worden, want eten is overleven. Dan kan je het beste je tijdelijke stekje verdedigen met een mooi stuk zang. Daardoor weten andere trekkers dat er hier voorlopig niets te halen valt! Tjif-tjaf-tjif-tjaf!

Nu de dagen korter worden, is het steeds gemakkelijker om de nachtactieve egel te spotten. In het donker scharrelen ze rond, op zoek naar lekkere hapjes. Een egel in de tuin is voor veel mensen een welkome bezoeker, want hij eet graag slakken. Huisjesslakken worden met huisje en al opgegeten, geen probleem voor de egel! Dit weekend is hét weekend om eens extra op de egel te letten, want het is het jaarlijkse Egelweekend. Egels die je gezien hebt, kun je doorgeven via de website. Zo draag je bij aan landelijk onderzoek naar de egel. Onderzoek is hard nodig, want het aantal egels in Nederland gaat al jaren achteruit. Bovendien is het ook gewoon leuk om nog even extra goed op egels te letten, want in oktober gaan ze weer in winterslaap!

Egel

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga