Wild zwijn Saxifraga

Natuurjournaal 8 november 2021

Nature Today
8-NOV-2021 - Wild zwijn paart, strandleeuweriken nu te zien en leer over paddenstoelen fotograferen.

Van november tot januari paren wilde zwijnen. Dat gaat niet zonder (letterlijke) slag of stoot. Tijdens gevechten om vrouwtjes, kunnen mannetjes elkaar flink toetakelen. Ze gebruiken hun flinke slagtanden om elkaars flanken open te rijten. Vlak voor de paartijd begint, ontwikkelen ze daarom een extra dikke laag bindweefsel onder hun schouders en borst. Deze zorgt voor bescherming tijdens gevechten. Toch helpt dit niet altijd, er vallen regelmatig doden onder de vechtende mannetjes. De overwinnaar paart met de vrouwtjes.

Strandleeuwerik

Onopvallend scharrelt de strandleeuwerik in de winter langs kwelder en strand. Het is de moeite waard om op zoek te gaan naar deze wintergast. Heb je hem eenmaal in beeld, dan zie je namelijk hoe mooi dit vogeltje is. Hun hoofd is geel, met zwarte strepen. In de zomer valt dit extra op, maar dan vind je deze soort niet in Nederland. Gelukkig is het in de winter nog steeds leuk om een strandleeuwerik te zien. Op de Wadden heb je veel kans om deze mooie vogel te vinden. Daarvoor moet je niet te lang wachten, want de soort verlaat Nederland al vroeg in het jaar. Begin februari zijn de eerste strandleeuweriken alweer terug in hun broedgebied: de Arctische toendra!

Geniet je ook zo van alle mooie paddenstoelen in de herfst? En zou je willen leren hoe je deze het best op de foto kunt zetten? Doe dan 22 november mee aan de digitale lezing over paddenstoelenfotografie, georganiseerd door de Nederlandse Mycologische Vereniging. Meer informatie is hier te vinden.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan Nijendijk, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga