Roodkeelduiker

Natuurjournaal 23 november 2021

Nature Today
23-NOV-2021 - Roodkeelduikers en parelduikers te zien.

In de zomer zijn duikers in Nederland voornamelijk mensen die met een duikuitrusting onze onderwaterwereld verkennen. In Scandinavië en andere noordelijke broedgebieden kan een duiker ook iets heel anders zijn: duikers zijn een familie van grote watervogels, die inderdaad duiken naar hun voedsel. Ze doen wat denken aan onze fuut, maar zijn een stuk groter. Deze duikers zijn in de winter regelmatig aan de Nederlandse kust te zien. De duiker die daar het meest wordt gezien is de roodkeelduiker. De rode keel waar hij zijn naam aan dankt, is helaas in het winterkleed niet te zien. In de winter is de roodkeelduiker, ironisch genoeg, te onderscheiden door zijn voornamelijk witte hals en hoofd.

Een andere duiker die langs de kust kan worden gezien, is de parelduiker. Deze soort wordt minder vaak gezien dan de roodkeelduiker, maar komt in de wintermaanden toch regelmatig voor. Parelduikers hebben een prachtig zomerkleed, maar ook hier geldt dat ze er in de winter heel anders uitzien. De gemakkelijkste manier om de parelduiker van de roodkeelduiker te onderscheiden, is te kijken naar het hoofd. De roodkeelduiker heeft veel meer wit in het gezicht dan de parelduiker. Daarnaast zijn parelduikers vaak ook groter, maar dan moet je ze maar net naast elkaar zien. Om het nog moeilijker te maken, is er nog een duiker, die nog minder vaak opduikt in Nederland: de ijsduiker. De verschillen tussen alle duikers op een rijtje kun je hier vinden. Breng eens een verrekijker mee naar de kust en kijk of je de overwinterende duikers kunt ontdekken!

Parelduiker

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Luc Hoogenstein, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga