Grote lijster

Natuurjournaal 26 februari 2022

Nature Today
26-FEB-2022 - Luister naar de grote lijster en de eerste dagvlinders verschijnen.

De laatste dagen hoorde je, zodra het zonnetje even scheen (en soms zelfs zonder zon), de eerste vogels zingen. Een eerste vinkenslag, een zanglijster, koolmezen, merels. Als ze niet zingen wordt er al gebaltst, zoals bijvoorbeeld door de houtduivenmannen. Die maken mooie duikvluchten om indruk te maken op de dames. Een van de eerste zangers is altijd de grote lijster. Hij zingt het liefst vroeg in de ochtend. Zijn gezang klinkt als dat van een merel, maar is luider, eenvoudiger en met vollere tonen en altijd hoog uit een boomtop. Als hij wegvliegt, volgt een ratel. Eén grote lijster hoor je al snel door het hele bos! Wellicht hoor je hem een dezer dagen ook zingen?

Luister hier naar het geluid van de grote lijster (Bron: Twan Mols)

De eerste vogels beginnen te zingen en ook de eerste dagvlinders worden weer gezien. Er zijn ‘s winters altijd wel overwinterende dagvlinders en vliegende nachtvlinders te zien, maar nu worden ook weer vliegende dagvlinders waargenomen. Ze fladderen je nog niet om de oren zoals in de zomer, maar wie geluk heeft kan nu al een dagpauwoog of een citroenvlinder zien. Ook in de Nature Today-app is te zien dat dagvlinders weer op de landelijke lijst staan. Het aantal vlinders in die lijst zal vanaf nu alleen maar toenemen. Heb jij al een dagvlinder zien vliegen?

Dagpauwoog

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Koos Dansen; Rudmer Zwerver, Saxifraga
Geluid: Twan Mols, Xeno-canto