Huismus

Natuurjournaal 24 mei 2022

Nature Today
24-MEI-2022 - Huismus zorgt voor jongen en brem staat in bloei.

Als er huismussen in je buurt broeden, zijn die op dit moment niet te missen. Ze beginnen luidkeels te kwetteren zodra de zon opkomt en roepen volop om hun territorium af te bakenen. Daarnaast zijn er nu in veel nestjes ook jongen, die om eten piepen. De huismus heeft het druk! In de Nature Today-app is te zien dat deze tuinvogels de eerste jongen van het jaar nu voeren met insecten. Je kunt de huismus, net als alle andere vogels, volgen in de app. Als de jongen uitvliegen, of als de mussen aan een tweede nest beginnen, krijg je direct een notificatie. Zo blijf je, gemakkelijk via je telefoon, altijd betrokken bij de natuur om je heen.

Brem

Brem is een echte lenteplant die heerlijk ruikt. In april, mei en begin juni bloeit de soort en geuren de bloemen. Als de bloemen niet meer bloeien, komt de zomer eraan. Nog snel even ruiken dus, want voor je het weet is de lente alweer voorbij! Je vindt deze vrolijke plant vooral op plekken die door de mens beïnvloed zijn, zoals langs spoorwegen, snelwegen of verlaten akkers. Met name in Oost-Nederland en langs de kust is brem veel te vinden. Naast een lekkere geur en mooie bloemen produceert brem ook een stofje dat mensen zou helpen om te stoppen met roken. Onderzoek toont aan dat dit zelfs effectiever zou zijn dan nicotinepleisters, maar het is nog niet in Nederland verkrijgbaar. Wie weet wat brem ons in de toekomst brengt. Tot die tijd kunnen we in ieder geval genieten van geel kleurende landschappen.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Piet Munsterman, Saxifraga; Ed Stikvoort, Saxifraga