Tiliacea aurago. Saffraangouduil

Natuurjournaal 1 september 2022

Nature Today
1-SEP-2022 - September uilenmaand en bever bereidt zich voor op de winter.

Terwijl voor veel dagvlinders het seizoen al is afgelopen, staat het voor sommige nachtvlinders nog te beginnen. In september vliegen er veel uilen. Ze hebben namen die tot de verbeelding spreken, zoals de kadeni-stofuil, maansikkeluil, saffraangouduil en roodachtige herfstuil. Veel uilen zijn goede vliegers, en hebben dus ook veel energie nodig. De geveerde witvleugeluil kun je op een septemberavond uit bloemen van de klimop zien drinken.

Bever

Het grootste knaagdier van Europa maakt zich op voor de winter. Met de herfst en winter in aantocht moet de bever beginnen met het aanleggen van zijn wintervoorraad. Deze voorraad bestaat uit takken en stammen van kleine bomen, die onder water bewaard worden. Door het koude water blijft zijn eten langer houdbaar. Bevers houden geen winterslaap, maar moeten soms wel langere tijd in hun hol blijven, wanneer er ijs op het water ligt. Dan is het goed om eten op voorraad te hebben!

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris en Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Peter Gergely, Saxifraga (leadfoto: saffraangouduil); Mark Zekhuis, Saxifraga