Kerkzesoog  Wikimedia Commons

Natuurjournaal 8 september 2022

Nature Today
8-SEP-2022 - Spin met zes ogen en bruine bosbesuil op de hei.

De vierde spin van deze week – in aanloop naar de spinnentelling komend weekend – is de kerkzesoog. Deze vrij grote, zwarte spin woont in holtes in muren. En ze heeft dus zes ogen, in plaats van acht zoals de meeste spinnen. Vanuit haar schuilplaats lopen struikeldraden naar buiten, als stralen. De kerkzesoog zit op de loer, en zes van haar lange poten steken naar voren om snel toe te slaan als er een nietsvermoedend insect op een struikeldraad stapt. De kerkzesoog wordt ook wel Florentijnse muurspin genoemd, wat haar mediterrane afkomst verraadt.

Bruine bosbesuil

Van de vele nachtvlinders die in Nederland voorkomen, is de bruine bosbesuil een van de zeldzamere bewoners van de Veluwe. Deze kleine vlinder vliegt nu tussen de naaldbomen in de buurt van bosbessen. Als hij stil zit, zal je hem niet snel vinden. Door zijn vorm lijkt het net een klein uitstekend takje. Net als veel wandelaars op de Veluwe, is deze kleine vlinder blij dat de struikheide weer in bloei staat. ’s Nachts bezoekt de bruine bosbesuil de bloemen van deze paarse heidevelden op zoek naar nectar.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst: Nienke Lameris & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Luis Miguel Bugallo Sánchez, Wikimedia Commons; Dumi, Creative Commons