Beuk

Natuurjournaal 25 november 2022

Nature Today
25-NOV-2022 - Ritselende beukenbladeren en grauwe kiekendief op winterbestemming.

Na een week met eerst vorst en daarna wind is er weer flink veel blad van de bomen gevallen. Sommige bomen zijn al helemaal kaal, andere zijn nog aan het verkleuren. Veel beukenhagen krijgen langzaam hun winterse uiterlijk: een haag vol roodbruine, ritselige bladeren. Jonge en ook gesnoeide beuken houden namelijk hun blad vast in de winter, ook al is het wel dor en bruin. Volwassen beuken laten het blad wel vallen, maar in de winter herken je ze aan hun gladde bast.

Grauwe kiekendief, man, in Malawi

Terwijl er de afgelopen weken veel blauwe kiekendieven werden gezien, zijn de grauwe kiekendieven aangekomen in hun overwinteringsgebieden ten zuiden van de Sahara. Van sommige vogels weten we zelfs precies waar ze zijn, omdat ze een gps-zender om hebben. De zendervogels Durk en Doreen zijn bijvoorbeeld in het noorden van Nigeria, terwijl Hendrik al drie weken in Senegal is. Grauwe kiekendieven zijn zeer schaarse broedvogels in Nederland, ze broeden bijna alleen nog in akkergebieden in Groningen waar ze intensief worden beschermd. In andere gebieden kunnen ze waarschijnlijk niet genoeg voedsel meer vinden. Het zijn kleine, slanke kiekendieven, veel slanker dan de ‘blauwe kiek.’ Als ze hier zijn, eten ze vooral veldmuizen en vogels. Maar nu doen ze zich in Afrika ook tegoed aan hagedissen en grote insecten.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Bart Vastenhouw, Saxifraga; Nik Borrow, Flickr