De Plechelmusschool uit De Lutte is het Gi-Ga-Groene schoolplein van het jaar

Provincie Overijssel
31-DEC-2022 - Scholen konden aan deze winactie meedoen door een mooie buitenles op hun vergroende schoolplein in te dienen. Juf Bente van de Plechelmusschool deed samen met haar groep 1 mee aan ‘Gi-Ga-Groene Schoolplein van het jaar’ en hun idee kwam als winnaar uit de bus. Groep 1 van de school mocht als beloning een mooie buitenleskist in ontvangst nemen.

Scholen die wilden meedoen aan de winactie werden in de Kinderboekenweek in oktober uitgedaagd om het groene plein op te gaan en een mooie buitenles uit te denken. Het thema 'Gi-Ga-Groen' van de Kinderboekenweek was natuurlijk een prachtige aanleiding om nog eens met een andere blik het groene schoolplein te bekijken en ervaren. Samen lezen en leren over de natuur: over planten en dieren, het bos en het water.

Het groene plein als buitenlokaal

Deze winactie stond helemaal in het teken van educatie op het groene schoolplein. Want een groen schoolplein is in feite een groot klaslokaal: een educatieve ruimte die veel mogelijkheden biedt. Maar hoe benut je die buitenruimte dan zo goed mogelijk? Door er niet alleen te spelen, maar er ook les te krijgen! Een buitenles hoeft niet persé te gaan over de natuur, het mag bijvoorbeeld ook een rekenles zijn waarbij je gebruik maakt van takken en blaadjes. Als de natuur maar een rol speelt in de les.

Tellen met Ed de Eekhoorn

Juf Bente van de Plechelmusschool heeft er tijdens haar les een mooie combinatie van gemaakt: doel was om de kinderen hoeveelheden te laten tellen en de cijfersymbolen van één tot en met vijf te leren. In haar buitenles is Ed de Eekhoorn verdrietig: zijn herfstschatten die hij op het groene schoolplein had gevonden, zijn door de war geraakt! De leerlingen van groep 1 hielpen hem de dennenappels, eikels en kastanjes weer op het juiste plekje te leggen in ieder holletje. Hiervoor moesten ze een heus parcours afleggen om bij het holletje te komen. 

De leskist die ze gewonnen hebben helpt hen om hun groene schoolplein nog vaker als buitenlokaal te kunnen gebruiken. Hij bevat loeppotjes, zoekkaarten, determinatiebakken en lessuggesties voor het groene schoolplein als klaslokaal.

Groene schoolpleinen

Groen speelt een belangrijke rol bij de cognitieve, motorische en sociale ontwikkeling van kinderen. Het is daarom belangrijk kinderen meer in aanraking te brengen met groen, om daar te spelen en te leren. Waar kan dit beter dan op het schoolplein!? Het vergroenen van schoolpleinen is één van de projecten binnen het programma Natuur voor Elkaar. Samen met haar groene partners heeft provincie Overijssel de ambitie uitgesproken om ervoor te zorgen dat alle schoolpleinen in Overijssel in 2025 groen zijn. Stichting Springzaad, Natuur en Milieu Overijssel en IVN Overijssel willen de komende jaren samen met de provincie en andere partners scholen ondersteunen in dit proces. 

Groene schoolpleinen zijn plekken waar kinderen kunnen spelen en leren, én waar de natuur zich kan ontwikkelen. Er is veel ruimte voor planten, struiken en bomen en onverharde gedeeltes met zand of houtsnippers. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en hergebruikte materialen, en de beplanting is bij voorkeur inheems. Veel groen op het plein is goed voor de biodiversiteit en is voor kinderen een plek om te spelen, te leren en natuur te ervaren. Ook maken groene daken, bomen en minder tegels een schoolplein beter bestand tegen hitte en heftige regenbuien.

Zelf aan de slag met educatie op het groene plein?

Wil jij ook meer aan de slag met educatief gebruik van je schoolplein maar weet je niet hoe? Neem dan eens een kijkje op www.GroeneSchoolpleinenOverijssel.nl. Onder het aanbod vind je onder andere de gratis training ‘Educatief gebruik van het groene schoolplein’ en meer informatie en inspiratie over groene schoolpleinen.

Tekst en foto: Provincie Overijssel