Groene specht

Natuurjournaal 10 januari 2023

Nature Today
10-JAN-2023 - Groene specht hakt in de grond en rode bosmieren hebben bezoek.

De meeste spechten hakken holen in de bomen, maar de groene specht hakt holen in de grond. Niet om in te wonen, maar op zoek naar eten. Ze zijn namelijk dol op mieren en zijn in de winter vaste gast bij de grote mierenhopen van rode bosmieren. Rond het nest graven ze gaten, waar ze hun kop in steken en met hun lange tong alle mieren te pakken krijgen. In dit filmpje zie je wat voor gatenkaas ze ervan maken. Aan de rode vlek onder het oog zie je dat het een mannelijke groene specht is, de vrouw ziet er hetzelfde uit maar bij haar is die vlek zwart.

Rode bosmier, van de soort kale rode bosmier

Rode bosmieren bijten flink van zich af, maar de groene specht trekt zich daar niks van aan. Daarmee is het een van de weinige predatoren waar ze bang voor hoeven te zijn. Er zijn vier soorten rode bosmieren, allemaal bouwen ze een groot koepelnest van dennennaalden, takjes en andere stukjes plantaardig materiaal. Dat doen ze op een open plek in het bos of aan de bosrand zodat de zon op het nest schijnt. Door de hogere temperatuur kunnen de eieren en larven van de mieren zich sneller ontwikkelen. Nu zijn de mieren nog in winterrust, en ook allerlei andere dieren overwinteren in de nesten, of wonen er het hele jaar: mijten, springstaarten, duizendpoten, miljoenpoten, kevers, rouwmuggen, pissebedden, andere soorten mieren en nog veel meer beestjes, planten en schimmels. Zelfs bosmuizen komen ’s winters graag op bezoek. Vanaf februari gaan de mierenwerksters weer naar buiten om op de buitenkant van het nest te zonnen. De warmte nemen ze mee naar binnen, nog een manier om het nest op te warmen en een vroege start in het jaar te maken.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Hedera Baltica, Flickr; Ab H. Baas, Saxifraga