Tussilago farfara. Klein hoefblad

Natuurjournaal 11 februari 2023

Nature Today
11-FEB-2023 - Klein hoefblad in bloei en let op wilgenkatjes.

De paardenbloemachtige, gele bloemen van klein hoefblad komen nu tevoorschijn. Het is een apart gezicht, want de planten hebben nog geen blad. Alleen de geschubde bloemstengels zijn te zien, het blad verschijnt later. Het klein hoefblad is een echte pioniersoort die houdt van voedselrijke en vochtige grond. De gele bloemen zijn er tot  in het voorjaar, en zijn dan een welkome bron van nectar voor de eerste bestuivers. Maar die zijn er nu nog nauwelijks, en de planten die nu al in bloei staan, worden bestoven door de wind.

Wilgenkatjes zijn er al wel, maar nog niet in bloei

Een ander voorteken van de lente zijn wilgenkatjes. Als grijze, zachtfluwelen bolletjes barsten ze nu uit de knoppen. Alle soorten wilgen – er zijn negen inheemse wilgensoorten in Nederland – hebben mannelijke en vrouwelijke bloemen, die aan aparte bomen groeien. Nu is het verschil nog niet goed te zien, maar zodra ze gaan bloeien krijgen de mannelijke katjes lange meeldraden. Dat duurt nog even: de eerste wilgen, bijvoorbeeld de boswilg, beginnen in maart te bloeien. Tot die tijd kun je genieten van de zachte katjes.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto's: Jan Nijendijk, Saxifraga; Sylvia Sassen, Flickr