Gehakkelde aurelia

Natuurjournaal 28 maart 2023

Nature Today
28-MRT-2023 - Gehakkelde aurelia vliegt en kamsalamander als machoman.

In de landelijke vlinderlijst in de Nature Today-app komen steeds meer vlinders te staan. Citroenvlinderdagpauwoog en kleine vos voeren de lijst aan. Ook de gehakkelde aurelia kun je nu steeds vaker zien. Je herkent haar aan de donkeroranje kleur met zwarte en lichtoranje vlekken. En aan de gekartelde – ofwel gehakkelde – achterrand van de vleugels. Maar als ze de vleugels dichtgevouwen heeft, is al dat opvallende oranje weg. Dan lijkt ze sprekend op een dor, bruin blaadje. Zo hebben ze ook overwinterd, tussen takken en dood blad.

Kamsalamander in het voorjaar

Het voorjaar laten de mannelijke kamsalamanders niet ongemerkt aan zich voorbijgaan. Lente betekent dat het tijd is om in het water te springen en vrouwen te versieren. Daarvoor zijn ze nu op hun indrukwekkendst: de mannen hebben een grote kam op hun rug en staart. Ook loopt over hun staart een lichte, parelmoerkleurige streep. Zodra ze in het water een vrouwtje zien, krommen ze hun rug en zwaaien ze hun staart heen en weer. Een echt salamanderspektakel! Als het vrouwtje onder de indruk is, neemt ze het spermapakketje op dat hij afzet, zoals je aan het einde van dit filmpje kan zien.

Wie zou zo’n salamanderspektakel nou niet willen zien? Ben je tussen de 12 en 25, dan heb je geluk en kun je met Pasen mee op kamp naar de ‘Macho’s van de Meinweg.’ Of op een ander Paaskamp, kijk snel bij de activiteiten in de Nature Today-app! 

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play

Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Albert Vliegenthart, Saxifraga; Alexandre Roux, Flickr