boskariboe, kariboe, rendier, in NP Grand Jardins in Quebec

Natuurherstel en wolven doden gaan niet samen

Stichting IFAW
22-APR-2023 - Kariboes in Canada kregen in 2003 landelijke bescherming en sindsdien zijn er verschillende acties geweest om deze dieren en hun leefgebied te beschermen. Helaas heeft nog niets een merkbare impact gehad. Ondertussen staat de Canadese overheid het gebruik van gifstoffen toe om wolven mee te doden, zodat zij niet kunnen jagen op kariboes. Maar dat werkt niet.

Het huilen van een wolf. Het burlen van een wapitihert. Wereldwijd staat Canada bekend om haar ongerepte natuur en vele wilde dieren. Maar diep in de bossen van Canada schuilt ook een dodelijk geheim.

In die bossen leeft het meest bedreigde soort rendier: de boskariboe. Hoewel landelijke en provinciale wetgeving de boskariboes een beschermde status toekent, gaat het niet goed met deze dieren. Populaties nemen sterk af door tientallen jaren industriële ontwikkeling, met name in de provincies Alberta en British Columbia. 

Herstel het leefgebied van de kariboe

Wetenschappers zijn het eens over de oplossing op de lange termijn om de kariboe te redden: bescherming en herstel van hun leefgebieden. Sinds de soort landelijke bescherming kreeg in 2003, zijn er acties geweest om de kariboes en hun leefgebied te beschermen. Helaas heeft niets een merkbare impact gehad. In plaats daarvan wordt er steeds meer ontwikkeld in Alberta. Het herstel van de kariboes wordt gekenmerkt door vertragingen, een gebrek aan natuurbeschermingsinitiatieven onder leiding van de inheemse bevolking, en daarnaast een controversieel programma om wolven te doden. 

Tegelijkertijd bereidt de Canadese overheid zich voor om opnieuw toestemming te verlenen voor het gebruik van strychnine en Compound 1080. Met deze twee gifstoffen wil de provincie Alberta vergiftigd aas verspreiden, wat een langzame en pijnlijke dood veroorzaakt voor de wolven die dit vinden. De gedachte hierachter: wolven jagen op kariboes, dus als er minder wolven zijn, beschermt dit de kuddes boskariboes. Maar dat klopt niet. 

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Andrew Budziak maakte de documentaire 'Poisoned Earth' over de gevolgen van het gebruik van gif en over de relatie tussen de wolf en de mens (Bron: Andrew Budziak)

Vergiftiging is niet effectief en onmenselijk 

De documentaire 'Poisoned Earth' laat goed zien dat vergiftiging niet alleen kortzichtig is en niet bijdraagt aan de bescherming van de kariboe, maar ook uitzonderlijk wreed is. Als wolven het aas eten, ervaren de dieren vervolgens pijnlijke spierkrampen en uiteindelijk vallen het hart, de longen en andere organen uit. De Canadian Veterinary Medical Association, de American Veterinary Medical Association en de Canadian Council on Animal Care hebben allemaal geconcludeerd dat strychnine en Compound 1080 onmenselijk zijn en niet geschikt voor gebruik tegen wolven, omdat ze onacceptabel leed veroorzaken. 

Vergiftigd aas doodt bovendien ook andere dieren, waaronder bedreigde diersoorten. Er is namelijk geen enkele manier om te controleren welk dier het aas eet, of zich te goed doet aan het karkas van een vergiftigd dier. Het is onmogelijk om te weten hoeveel dieren er werkelijk worden gedood door strychnine en Compound 1080. Want wilde dieren die zich niet goed voelen, verstoppen zich en hun lichamen worden in de winter al snel door andere dieren gegeten. 

Een poolwolf in Alberta, Canada.

Als Canada een geloofwaardige voorvechter voor biodiversiteit wil zijn, moet men stoppen met het vergiftigen van roofdieren en werkelijke stappen maken om leefgebieden te beschermen. Canada heeft een effectieve bescherming van kariboes nodig – geen wrede vergiftiging van wolven. 

Tekst: IFAW
Foto's: Alain Caron, Wikimedia Commons (leadfoto: boskariboes in Québec); Danielle Plourde, IFAW
Film: Andrew Budziak