Edelhert met koolmees op wang

Een vogel die een zoogdier helpt

Zoogdiervereniging
28-DEC-2023 - 140.000! Als je alle leesmomenten van zoogdierberichten op Nature Today bij elkaar optelt, kom je op dit enorme aantal. Dat is prachtig nieuws. Het meest gelezen bericht gaat over de bijzondere vondst van de ingekorven vleermuis in West-Noord-Brabant met ruim 10.000 lezers. Op de tweede en derde plek staan ook berichten over bijzondere waarnemingen. En we hebben er nog één in petto...

Zouden deze cijfers erop duiden dat jullie, de lezers van Nature Today, het meest worden aangetrokken door bijzondere waarnemingen en opmerkelijke verhalen? Als dat zo is, dan hebben we er nog eentje om het jaar af te sluiten. 

Edelhert met koolmezen

Beter een goede buur dan een verre vriend?

Afgelopen jaar trof natuurliefhebber en filmer Paul Verf een bijzonder tafereel in Hongarije. In het najaar krijgen veel dieren een wintervacht, zo ook het edelhert. In precies die periode krijgt de hertenluizenvlieg vleugels en verplaatst zich daarmee naar een andere gastheer. Eenmaal op hun nieuwe stek verliezen ze de vleugels weer en gaan verder als wat eruitziet als een luis. Toch is de hertenluisvlieg een soort die behoort tot de tweevleugeligen. Het woord ‘gastheer’ zegt het al: de hertenluisvlieg parasiteert op onder andere herten. Hoewel we het de herten niet kunnen vragen, is het aannemelijk dat dit hinderlijk is. Maar juist een ander gevleugeld dier kan daarbij helpen. Bekijk de foto en vooral het filmpje zelf maar eens dat Paul opstuurde naar Vroege Vogels voor het item ‘Zelf geschoten’. Het is zeer waarschijnlijk dat de koolmezen op zoek zijn naar de hertenluisvlieg.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Paul Verf legde in Hongarije een opmerkelijk fenomeen vast. Je kan de video ook op YouTube bekijken (Bron: Paul Verf)

Bij navraag onder Nederlandse boswachters kwam als antwoord dat het fenomeen ook bij ons wordt gezien, maar nooit met zoveel koolmezen tegelijk. Wél vertelden de boswachters dat ze soms echt de benen moeten nemen als ze ergens zijn waar in het hoogseizoen veel hertenluizenvliegen op zoek zijn een nieuwe gastheer. Het vastleggen van dit fenomeen is dus best bijzonder.

Bij ons kriebelt het ook, maar dan vooral om er in 2024 er weer een prachtig zoogdierjaar van te maken met onder andere de Zoogdierdag op 23 maart. Zet het vast in de agenda, meer nieuws volgt.

Het jaar van…

Het jaar van de meervleermuis is bijna afgelopenAfgelopen jaar stond in het teken van de meervleermuis, waarin bijna elke week wel een artikel, nieuwsbericht, tv-optreden of radio-optreden over de meervleermuis verscheen. Daar bovenop is ongeveer tweewekelijks een activiteit bijgewoond of georganiseerd. Ook het kinderboek ‘Zeg kleine vleermuis, wat eet jij veel’ is opnieuw uitgebracht. Naast publieke acties is er veel onderzoek gedaan, vooral naar verblijfplaatsen van meervleermuizen. Met succes, want van de nu bekende 164 kraamverblijfplaatsen, zijn maar liefst 78 in dit jaar gevonden! Mede dankzij de tomeloze inzet van vrijwilligers kijken we terug op een zeer succesvol Jaar van de meervleermuis.

2024 zal in het teken staan van een heel ander bijzonder en zeldzaam zoogdier. Benieuwd welke? Hou dan vooral de nieuwspagina van de Zoogdiervereniging in de gaten.

Voor nu, namens alle vrijwilligers en medewerkers van de Zoogdiervereniging, alvast een fijne jaarwisseling en graag tot 2024!

Top drie

Heb je ze gemist? Lees de top drie zoogdierberichten van 2023:

Tekst: Erik Broer, Zoogdiervereniging
Foto en video: Paul Verf
Tekening: Louise Prévot