27-APR-2024 - Op 22 april heeft de onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie die voorheen bekend stond als Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA), de gelegenheid van de wereldwijde Dag van de Aarde aangegrepen om haar transformatie naar Aruba Conservation Foundation (ACF) te onthullen. Deze transformatie omvat een nieuwe naam, logo en visuele identiteit die aansluit bij de moderne beschermingsorganisatie.

De afgelopen zeven jaar heeft de stichting een uitbreiding van haar rollen en verantwoordelijkheden doorgemaakt, aangezien zij de opdracht had gekregen om extra beschermde gebieden op Aruba te beheren. In 2017 kwam mangrovegebied en wetland 'RAMSAR site #198 Spanish Lagoon' onder het beheer te staan van de stichting, en in 2019 werd 'Parke Marino', bestaande uit vier beschermde mariene gebieden, officieel onder het beheer van FPNA gebracht. In 2020 werden nog eens 11 terrestrische gebieden aangelegd, waaronder 'Sasarawichi Dunes', 'Saliña Malmok', 'Rooi Lamunchi' en 'Costa Sero Colorado'. Daarnaast hield de stichting zich ook bezig met actieve instandhoudingsinspanningen, waaronder samenwerking met andere lokale en internationale NGO's voor het Shoco Conservation Program, koraal- en mangroveherstel, herintroductie van de endemische en uitgestorven lora papegaaiensoort, beheer van invasieve soorten, en onderwijs binnen de gemeenschap en van vooral schoolkinderen. Om deze verbreding van de werkzaamheden beter in goede banen te leiden en de steeds toenemende druk op de natuur te verminderen, heeft de stichting tussen 2020 en 2022 een uitgebreid strategisch traject doorlopen om haar vernieuwde richting voor de komende jaren te bepalen.

Daarmee onthulde de Aruba Conservation Foundation in 2023 haar meerjarige bedrijfsstrategie 2023 – 2032 (pdf: 14 MB), de eerste strategische routekaart van de organisatie die inspeelt op nieuwe ecologische, sociale en economische uitdagingen, en die de gedwongen inzet van de organisatie voor natuurbehoud vertegenwoordigt met de nadruk op duurzaamheid, biodiversiteit, verbetering van ecosystemen en herstelinitiatieven. Deze re-branding betekent de overgang van ACF van een traditionele parkbeheerorganisatie naar een moderne organisatie voor natuurbeheer, wat de noodzaak van natuurbehoud voor een duurzame toekomst benadrukt.

Startpagina van de website van ACF

Het merk

De merktransformatie van de stichting was nodig om aan te sluiten bij de nieuwe strategische richting en instandhoudingsacties van ACF, en om de perceptie en het imago te veranderen van die van een traditionele parkbeheerorganisatie die uitsluitend binnen de parkgrenzen opereert en zich op recreatie richt, naar een moderne natuurbeheerorganisatie. Vandaag bevestigt ACF opnieuw haar positie als Aruba's stem van de natuur, waarbij de organisatie optreedt en pleit voor de bescherming, het behoud en het herstel van het ecosysteem en de biodiversiteit van het eiland, en zowel de lokale bevolking als bezoekers herinnert aan hun aangeboren verbondenheid met de natuur.

De naam

De naam 'Aruba Conservation Foundation' is gekozen om het brede scala aan activiteiten van ACF samen te vatten omdat de natuur werkelijk geen grenzen kent. De opname van 'Aruba' wekt een gevoel van trots op, weerspiegelt de toewijding van de organisatie aan het eiland dat zij dient, en geeft de geografische basis van de stichting aan.

Toen de stichting overging naar een moderne organisatie voor natuurbeheer werd het van vitaal belang dat deze overgang werd weerspiegeld in haar naam. Het woord 'conservation' staat voor de toewijding van de organisatie aan het behoud van zowel natuurlijk als cultureel erfgoed, waarbij de organisatie nu bijna 25 procent van het natuurlijke terrein van het eiland en 0,2 procent van de territoriale wateren van het eiland beheert.

Ten slotte was het absoluut noodzakelijk om het woord 'foundation' op te nemen om de status van een onafhankelijke en wettelijk erkende entiteit te benadrukken en niet te worden verward met een afdeling van de overheid.

Het nieuwe logo van ACF

Het logo en de visuele identiteit

Het nieuwe logo weerspiegelt kracht en complexiteit, belichaamt de iconische cactussen, een hoofdsoort die over het grootste deel van het eiland te zien is, en verweeft elementen van de natuur met elkaar, zoals de golven van de oceaan als concentrische lijnen die water vertegenwoordigen. Het logo is ontworpen om de toewijding van ACF aan Aruba en zijn bevolking te weerspiegelen en symboliseert eenheid en collectieve actie. De kern van het logo is het silhouet van een enkele cactusstengel, een knipoog naar de veerkracht van zowel het eiland als zijn mensen.

Geïnspireerd door het overvloedige en diverse ecosysteem en de biodiversiteit van Aruba, leggen de nieuwe kleurenpaletten de levendigheid en rijkdom van de flora en fauna van het eiland vast. De kleuren weerspiegelen die van de wildernis, wetlands, oceanen en kustgebieden van Aruba, zoals van de Arubaanse renhagedis (Cododo), het suikerdiefje (Barica Hel), de papegaaivis (Gutu) en de kruizebloem (Shoshoro), om er maar een paar te noemen.

"Het is een absolute eer voor ons om de nieuwe naam, Aruba Conservation Foundation, en haar nieuwe merkidentiteit te onthullen aan de gemeenschap van Aruba", aldus Tyson Lopez, CEO van Aruba Conservation Foundation. "Deze re-branding betekent niet alleen de visuele transformatie van onze organisatie naar een moderne natuurbeheerorganisatie, maar bevestigt ook onze toewijding aan innovatie als een organisatie die de natuur op de eerste plaats zet. Ik ben ongelooflijk trots op ons team voor hun passie, toewijding en creativiteit tijdens dit transformatieve proces en ik ben ervan overtuigd dat het merk de organisatie en de gemeenschap zal verenigen en inspireren om deze nieuwe richting te omarmen en samen verder te gaan."

Meer informatie

Tekst: Aruba Conservation Foundation; Dutch Caribbean Nature Alliance
Beeld: Aruba Conservation Foundation