11-JUL-2024 - Dagelijks zijn onderwerpen als natuur, stikstof, luchtvervuiling en klimaat in het nieuws, maar hoe staat de leefomgeving er nu werkelijk voor? Actuele feiten en cijfers over ruimte, milieu, natuur en landschap zijn te vinden op het Compendium voor de Leefomgeving.

Op 1 oktober 2024 organiseren het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Wageningen University & Research (WUR) een feestelijk symposium ter ere van het 25-jarig bestaan van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). 

Het CLO biedt een actueel overzicht van gegevens over de leefomgeving.

Het CLO is een website met feiten en cijfers over milieu, natuur en ruimte in Nederland. Het is een uitgave van het CBS, het PBL, het RIVM en de WUR. Deze organisaties ontsluiten in het Compendium zowel gegevens die zij zelf beheren, als gegevens die beschikbaar gesteld worden door andere partijen. Het CLO biedt beleidsmakers, politici, professionals en geïnteresseerde burgers een actueel overzicht van gegevens over de leefomgeving. Hiermee faciliteert het CLO beleidsvorming en het maatschappelijke debat. Met een kleine 300.000 bezoekers en zo’n 700.000 pageviews per jaar is het CLO een gegevensplatform dat er inmiddels al 25 jaar toe doet.

Symposium 25 jaar Compendium voor de Leefomgeving

Jubileumlogo

Het CLO viert op dinsdag 1 oktober 2024 het 25-jarig bestaan met een symposium. Tijdens dit symposium nemen sprekers Reinier van den Berg en Mark van Twist ons mee in de staat van de leefomgeving en de betekenis van cijfers in beleid en politiek. In workshops verkennen we het gebruik van indicatoren, data en modeluitkomsten in beleidsvorming en communicatie. Beleidsmakers, journalisten, wetenschappers, docenten en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd.

Meer informatie

Tekst en foto: WOT Natuur & Milieu