Natuurberichten

Uitgever: RIVM

Pagina 1 van 3 - 28 Resultaten

De aanleg van de houtsnipperreactor in het Brabantse Westerbeek

Op veel plekken komt nog te veel stikstof in het oppervlaktewater voor. Bemesting is een belangrijke bron. Via drainagebuizen spoelt er bijvoorbeeld nitraat naar de sloot. Verschillende organisaties, waaronder Wageningen..


Lees verder 21 maart 2024   1 maand oud
Mannetje zandhagedis in de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD): Helpen zandhagedissen ons tegen het verspreiden van de ziekte van Lyme?

De afgelopen jaren is op meerdere plekken in Europa aangetoond dat een aantal soorten hagedissen immuun blijkt te zijn voor de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Is dat ook het geval bij de zandhagedissen in de..


Lees verder 15 november 2023   5 mnd oud
Tekenwaarschuwingsbord (NIET GEBRUIKEN DOOR ANDEREN)

In 2021 bleef het aantal Lyme-diagnoses met een rode ring of vlek even hoog als bij de vorige meting in 2017. Huisartsen stelden 25.600 keer een rode ring of vlek vast die veroorzaakt wordt door de Lyme-bacterie. Voor het eerst..


Lees verder 13 juli 2023   9 mnd oud
Bijvoet

De afgelopen weken werden zeer veel graspollen geteld door het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis. Deze aanhoudend hoge concentraties hebben veel gezondheidsklachten opgeleverd. Dat blijkt uit het aantal recepten voor..


Lees verder 12 juli 2023   9 mnd oud
Teek

In 2022 werden een derde minder tekenbeten gemeld dan in de voorgaande jaren. Om dit soort verschillen beter te kunnen uitleggen, zijn onderzoekers van de WUR en het RIVM een groot onderzoek gestart via Tekenradar.nl. Zo krijgen..


Lees verder 17 april 2023   1 jaar oud
Ixodes ricinus

Het tekenencefalitisvirus (TBEV) is een door teken overdraagbaar virus dat in grote delen van Europa en Azië voorkomt. Infectie kan leiden tot hersen(vlies)ontsteking en langdurige (neurologische) klachten. In 2015 is het virus..


Lees verder 21 december 2022   1 jaar oud
Berk in volle bloei

Mensen met hooikoorts worden regelmatig verrast door het grillige verloop van het hooikoortsseizoen. Dit jaar is tijdens de maanden januari-maart en mei-juli minder zelfzorghooikoortsmedicatie verkocht dan in 2021. Maar in april..


Lees verder 8 november 2022   1 jaar oud
Tekenbeet van vrouwtjesteek

Door 80.000 tekenbeetmeldingen in tien jaar via Tekenradar.nl weten we nu dat je in Drenthe de grootste kans hebt op een tekenbeet. Snel een teek verwijderen halveert de kans op de ziekte van Lyme. Ook weten we beter hoe we de..


Lees verder 25 april 2022   2 jaar oud
Waterdiertjes vangen GLOBE-leerlingen

Op 10 februari start de GLOBE Voorjaarscampagne. Leerlingen van middelbare scholen onderzoeken samen met wetenschappers van Wageningen University en het RIVM de waterkwaliteit in stadsvijvers door waterdiertjes te vangen. Ze maken..


Lees verder 5 februari 2022   2 jaar oud
Teken op grassprietten, tent camping

Uit langlopend onderzoek blijkt dat het aantal teken besmet met de lymebacterie het hoogst is in juni. Rond dezelfde periode meldden mensen ook de meeste tekenbeten. Over de hele studieperiode daalde het percentage besmette teken..


Lees verder 8 juli 2021   2 jaar oud

Archief