
Natuurjournaal 19 maart 2025
Nature TodayDe putters zijn begonnen aan de voorjaarstrek. Deze duurt van begin maart tot half mei. ’s Nachts wordt er niet gevlogen, de putter is een echte dagtrekker. Op Trektellen.nl kan je zien hoeveel er inmiddels in Nederland zijn gezien. Dus zorg dat je tuin klaar is voor deze vrolijke vogel! De ultieme plant voor de putter is de kaardenbol. Plant er binnenkort een paar om de vogel tot een bezoek te verleiden. Net als andere vinken leeft de putter ook van besjes en insecten. In de winter – als de natuur geen zaden in huis heeft – zijn bessenhoudende struiken dan ook een zeer welkom visitekaartje voor de putter.
Wellicht ken je de wilde kamperfoelie, een plant die zich om andere planten heen windt en vooral ‘s nachts bloeit. Er is ook nog een ander lid van deze familie, de altijd groene struikkamperfoelie. Hij heeft veel kleinere bloemen met grote gele meeldraden, die dicht naast elkaar staan aan de takken. De bloemen ruiken heerlijk en de eerste insecten – zoals hommelkoninginnen en honingbijen – kunnen er al terecht. Let wel op: de bladeren en bessen zijn voor ons giftig. Omdat deze struik heel vroeg in het voorjaar al bloeit – soms zelfs al hartje winter – wordt hij ook wel ‘winter beauty’ genoemd.
Edit: De redactie kreeg de volgende reactie van FLORON:
"Struikamperfoelie maakt een extreem snelle ontwikkeling door, qua verwildering in Nederland. Sterker nog, via tuinernietin.nl raden we buxuskamperfoelie al af vanwege potentieel invasief gedrag. Via de bessen duikt deze soort op veel plaatsen op. Ik ben bang dat we binnen enkele jaren gaan waarschuwen om ook struikkamperfoelie niet meer aan te planten vanwege de impact op onze natuur."
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today en Mike Hirschler, IVN
Beeld: Tom Heijnen, Saxifraga; Mike Hirschler, IVN