Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 54 van 72 - 716 Resultaten

Knoflook GNU-licentie voor vrije documentatie

Het is nu tijd om alle gewassen die niet tegen vorst kunnen uit de moestuin te halen. November is namelijk de maand waarin we de eerste serieuze nachtvorst kunnen verwachten. Alleen winterharde groenten als boerenkool, prei en..


Lees verder 13 november 2009   14 jaar oud
Teek op huid

Door de regen en koude nachten van de afgelopen dagen neemt het aantal actieve teken sterk af. Toch worden nog steeds actieve teken aangetroffen. De vraag die veel gesteld wordt, is hoe teken bepalen in welke beesten ze zich..


Lees verder 10 november 2009   14 jaar oud
Eenstijlige meidoorn bes, K.U. Leuven - Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

De rode bessen van de meidoorn vallen aardig op in het grauwe herfstlandschap van dit moment. Met de regen en wind van afgelopen week hebben veel bomen en struiken hun blaadjes verloren. De bessen van de meidoorn zorgen voor een..


Lees verder 6 november 2009   14 jaar oud
Beuk 100% verkleurd, 31-10-2009 Rhenen. Grebbeberg

De bladverkleuring vindt dit jaar vroeger plaats dan de voorgaande jaren maar het moment is vergelijkbaar met vroeger. Door de gunstige weersomstandigheden zijn de herfstkleuren intens. Met de aankomende onstuimige periode zal er..


Lees verder 1 november 2009   14 jaar oud
Teken alle stadia. Foto Fedor Gassner, Wageningen Universiteit. Foto niet gebruiken zonder zijn toestemming
Van links naar rechts de larve, nimf, mannetje en het vrouwtje van de schapenteek (foto: Fedor Gassner)

Het is volop herfst, mensen trekken massaal de bossen in om te genieten van de mooie kleuren en om door de gevallen bladeren te struinen. Het is echter ook in deze herfstmaanden belangrijk om jezelf na een bezoek aan de bossen te..


Lees verder 30 oktober 2009   14 jaar oud
Kolganzen in de Ooypolder. Fotograaf: gerard Muskens van Alterra

De gezenderde kolgans Cas verblijft alweer een week op Hollandse bodem. Vanaf zijn pleisterplaats onder Nova Zembla vloog hij in twee weken naar Nederland; een afstand van 3665 kilometer. Cas zal zich komende winter te goed doen..


Lees verder 23 oktober 2009   14 jaar oud
Penneschaften

Op de natuurkalender van de zoute onderwaterwereld is het nu de beurt aan de Penneschaft. Het is onze op een na grootste hydroidpoliep: een soort zeeanemoon op een steeltje die zijn jaarlijkse piek heeft in de winter. En samen met..


Lees verder 17 oktober 2009   14 jaar oud
Drieteenstrandloper in Zuid-Noorwegen

Een drieteenstrandloper, een klein vogeltje van nog geen honderd gram, vloog binnen vijf dagen een afstand van 6000 kilometer. Op 11 augustus werd het beestje in een guur Zuid-Noorwegen gefotografeerd. Op 16 augustus werd hij,..


Lees verder 16 oktober 2009   14 jaar oud
Een van de eerste nesten in Friesland uit Weststellingwerf gevonden begin oktober 2009

De eikenprocessievlinder is dit jaar doorgedrongen tot in de kop van Drenthe. Voor het eerst zijn ook vlinders en zelfs nesten aangetroffen in Friesland, grenzend aan Drenthe. Het is waarschijnlijk dat de eikenprocessierups ook..


Lees verder 11 oktober 2009   14 jaar oud
Nest eikenprocessierups 26 september 2009

Op diverse plaatsen in Nederland worden nog actieve nesten van eikenprocessierupsen aangetroffen. Dit betekent dat de poppen nog niet uitgekomen zijn en de vlinders nog moeten uitvliegen. Dit is zeer uitzonderlijk voor de tijd van..


Lees verder 4 oktober 2009   14 jaar oud