Teken alle stadia. Foto Fedor Gassner, Wageningen Universiteit. Foto niet gebruiken zonder zijn toestemming
Van links naar rechts de larve, nimf, mannetje en het vrouwtje van de schapenteek (foto: Fedor Gassner)

Ook bij herfstwandeling risico op tekenbeten

De Natuurkalender
30-OKT-2009 - Het is volop herfst, mensen trekken massaal de bossen in om te genieten van de mooie kleuren en om door de gevallen bladeren te struinen. Het is echter ook in deze herfstmaanden belangrijk om jezelf na een bezoek aan de bossen te controleren op tekenbeten. Op Natuurkalender.nl worden nog continu tekenbeten gemeld, al liggen de aantallen wel veel lager dan gedurende de zomermaanden.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 30 oktober 2009

Het is volop herfst, mensen trekken massaal de bossen in om te genieten van de mooie kleuren en om door de gevallen bladeren te struinen. Het is echter ook in deze herfstmaanden belangrijk om jezelf na een bezoek aan de bossen te controleren op tekenbeten. Op Natuurkalender.nl worden nog continu tekenbeten gemeld, al liggen de aantallen wel veel lager dan gedurende de zomermaanden.

Uit de tekenbetenregistraties op Natuurkalender.nl bleek de afgelopen jaren dat jaarlijks zo’n 40 procent van de tekenbeten wordt opgelopen in het bos en ongeveer 30 procent in de tuin. Uit de meldingen van de laatste maanden concluderen we dat de verhoudingen in de herfst beduidend anders liggen. In september en oktober van dit jaar werd 60 procent van de tekenbeten opgelopen in het bos. In 28 procent van de gevallen werd men gebeten op zaterdag en 22 procent op zondag. Maar 7 procent van de tekenbeten werd opgelopen in de tuin. Zo aan het einde van het groeiseizoen, met korter daglicht en lagere temperaturen, brengen mensen duidelijk minder tijd door in de tuin. Bij het winterklaar maken van de tuin en het opruimen van afgevallen bladeren bestaat echter nog steeds de kans op het oplopen van een tekenbeet indien er teken in de tuin zitten.

Mensen mogen dan minder in de tuin aanwezig zijn, de bossen zijn in deze periode van bladverkleuring een duidelijke trekpleister. De paden van mensen en teken zullen zich regelmatig kruisen. De teken bevinden zich voornamelijk in de lage struiken, het gras en de strooisellaag en niet, zoals veel mensen nog steeds geloven, in de bomen.

Ondanks dat de meeste teken momenteel in het bos worden opgelopen, is het risico op tekenbeten wel een stuk lager dan in het voorjaar en in de zomer omdat er in de herfst minder teken actief zijn. Het aantal tekenbeten dat per week doorgegeven wordt, is maar een fractie van de aantallen in de zomermaanden (zie Figuur 1). Ondanks het lagere risico is de kans op een tekenbeet dus wel aanwezig. Het blijft daarom belangrijk om jezelf te controleren op tekenbeten na het bezoek aan bossen. Als je met kinderen het bos in gaat, vergeet die dan ook niet te controleren. Juist kinderen leven zich uit in de afgevallen bladeren. Door de teken snel nadat je gebeten bent te verwijderen, is de kans op besmetting met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken heel klein.


Figuur 1: Overzicht van het aantal tekenbeten dat wekelijks op www.natuurkalender.nl gemeld is in 2009.

Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: Fedor Gassner, Laboratorium voor Entomologie, Wageningen University

Geef uw tekenbeet door via het speciale tekenbeten registratieformulier.