Eenstijlige meidoorn bes, K.U. Leuven - Campus Kortrijk http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb

Meidoorn brengt voedsel en kleur in grijze natuur

De Natuurkalender
6-NOV-2009 - De rode bessen van de meidoorn vallen aardig op in het grauwe herfstlandschap van dit moment. Met de regen en wind van afgelopen week hebben veel bomen en struiken hun blaadjes verloren. De bessen van de meidoorn zorgen voor een vrolijk accent, en dienen als wintervoedsel voor vogels en insecten.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 6 november 2009

De rode bessen van de meidoorn vallen aardig op in het grauwe herfstlandschap van dit moment. Met de regen en wind van afgelopen week hebben veel bomen en struiken hun blaadjes verloren. De bessen van de meidoorn zorgen voor een vrolijk accent, en dienen als wintervoedsel voor vogels en insecten.

 
  Bessen éénstijlige meidoorn

November en december zijn de maanden waarin de meeste bomen hun laatste blaadjes verliezen. Met de regen en wind van de afgelopen week heeft de herfst goed zijn best kunnen doen. In een paar dagen tijd hebben veel bomen hun kleurrijke herfsttooi verloren waardoor het er buiten opeens een stuk grauwer uitziet. De meidoorn zorgt nog voor wat kleur in de natuur. Eind oktober zijn de meeste blaadjes van deze stuiken gevallen. Toch zijn ze nog lang niet kaal: hun takken hangen vol met vuurrode bessen.  

De bekendste meidoornsoorten in Nederland zijn de éénstijlige en tweestijlige meidoorn (Crataegus monogyna en C. laevigata). De éénstijlige meidoorn komt hiervan het meest voor. Deze stuik werd vroeger vaak als heg aangeplant en is nog steeds overal in het land te vinden. De tweestijlige meidoorn is veel selectiever ten opzichte van de bodem. Deze struik groeit vooral in bossen met keileem, potklei of kalk in de grond.

 
  Bessen tweestijlige meidoorn

De eerste vruchten van de één- en tweestijlige meidoorn rijpen in augustus en september. De rode bessen zijn rijk aan vitamine C en blijven tot in de winter aan de struiken hangen. De bessen van de tweestijlige meidoorn zijn wat ronder en roder dan die van de éénstijlige meidoorn, die meer donker wijnrood van kleur zijn. Daarnaast bevatten bessen van éénstijlige meidoorns maar één zaad en die van tweestijlige meidoorns twee. Dieren maken dankbaar gebruik van de meidoornvruchten. Vogels, zoals kramsvogels en koperwieken, eten de bessen. Insecten, zoals de rups van het motvlindertje Grapholita janthinana en de larve van het bronswespje Torymus varians, leven zelfs in de bessen. Mensen kunnen de bessen ook eten: bijvoorbeeld in de vorm van gelei voor op brood.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto's: Paul Busselen, K.U. Leuven - Campus Kortrijk
Bronnen: Bomen en struiken van west- en midden Europa, Reader’s digest veldgids voor de natuurliefhebber & Nederlandse oecologische flora wilde planten en hun relaties 2, Drs. E.J. Weeda, R. Westra, Ch. Westra en T. Westra.