Nieuws

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 67 van 72 - 716 Resultaten

Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis). Foto: University of Illinois/James Appleby

De Plantenziektekundige Dienst van het Ministerie van LNV heeft dit jaar al twee keer de Aziatische boktor gevonden. Deze tor kan bijzonder schadelijk zijn voor bomen en struiken. Er wordt dan ook uit alle macht geprobeerd te..


Lees verder 31 juli 2008   15 jaar oud
Kolganzen op trek, vliegend, v-vorm. Fotograaf Gerard Muskens. Foto gemaakt op 16 december 2007 in de Ooypolder

In het noorden van Siberië, de plaats waar ‘onze’ kolganzen zich bevinden, verwacht je geen zomerse omstandigheden. Toch is dat waar onder andere Cas, Marco en Kees mee te maken hebben. Na reizen van 4000 tot 5000 kilometer is het..


Lees verder 28 juli 2008   15 jaar oud
Klokjesgentiaan. Foto: Bernd Haynold, cc-by-sa-2.5 licentie.

Van juli tot september bloeit de prachtige klokjesgentiaan. Als u over de heide rondloopt, let dan ook op of u dit kleine plantje ziet staan, dat tussen de vrij hoge heide niet altijd opvalt. En wie weet ziet u ook nog het..


Lees verder 28 juli 2008   15 jaar oud
Wesp. GFDL-licentie

De eerste limonadewespen zijn al gemeld bij De Natuurkalender. Dit is vroeg in vergelijking met andere jaren. De Natuurkalender verwacht dat we door de zeer hoge temperaturen eerder dit jaar zo’n vier weken langer dan normaal last..


Lees verder 23 juli 2008   15 jaar oud
Lijsterbes

Het is weer feest voor merels, lijsters en andere vogels. De eerste vruchten van de lijsterbes, hun favoriete voedsel, zijn namelijk weer rijp. Vanaf nu kun je dus veel vogels zien die zich tegoed doen aan deze oranje..


Lees verder 20 juli 2008   15 jaar oud

Regelmatig horen we het de laatste tijd in het nieuws, bijenvolken die massaal sterven. Veel meer dan vroeger. En niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het Ministerie van LNV heeft kort geleden onderzoek naar de oorzaken van..


Lees verder 14 juli 2008   15 jaar oud
Ambrosia Bloei

De hooikoortsplant alsemambrosia die zich de laatste jaren in Nederland lijkt uit te breiden is weer op diverse plaatsen aangetroffen. De planten hebben nog geen bloemen en produceren dus nog geen pollen. We verwachten dat, als de..


Lees verder 13 juli 2008   15 jaar oud
Bijvoet. Fotograaf: Arnold van Vliet

De komende weken gaat bijvoet bloeien. De eerste waarnemingen zijn gemeld bij de Natuurkalender, ook hebben het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis de allereerste pollen van dit jaar geteld. Bijvoet kan hooikoorts veroorzaken...


Lees verder 10 juli 2008   15 jaar oud
Dennenwolfsklauw wikipedia, Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation license, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled 'GNU Free Documentation license'.

Vrijwillige onderzoekers van Natuurmonumenten hebben in het Overijsselse natuurgebied De Wieden de dennenwolfsklauw ontdekt, een uiterst zeldzame plant. ..


Lees verder 8 juli 2008   15 jaar oud
Gans Kramer (foto: G. Muskens)

De gezenderde kolganzen Cas, Eric, Kees, Kramer, Marco en Melis kwamen tussen 28 mei en 22 juni in de Toendra van Noord-Siberië aan om te broeden. Kramer bevindt zich het verste weg van ons land: vanaf 22 juni bivakkeert hij op..


Lees verder 4 juli 2008   15 jaar oud