Wesp. GFDL-licentie

Verwacht: Vier weken langer last van limonadewesp

De Natuurkalender
23-JUL-2008 - De eerste limonadewespen zijn al gemeld bij De Natuurkalender. Dit is vroeg in vergelijking met andere jaren. De Natuurkalender verwacht dat we door de zeer hoge temperaturen eerder dit jaar zo’n vier weken langer dan normaal last hebben van deze beestjes.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op woensdag 23 juli 2008

De eerste limonadewespen zijn al gemeld bij De Natuurkalender. Dit is vroeg in vergelijking met andere jaren. De Natuurkalender verwacht dat we door de zeer hoge temperaturen eerder dit jaar zo’n vier weken langer dan normaal last hebben van deze beestjes.

Elk jaar ondervinden we in Nederland in de zomermaanden last van wespen. Vooral in de maand augustus veroorzaken ze veel overlast op terrassen en in achtertuinen. Tegen die tijd zijn de wespennesten op volle sterkte en zijn er geen larven meer in het nest. Aangezien de larven zoetstoffen aan de volwassen wespen geven als dank voor voedsel moeten de wespen bij afwezigheid van larven in het nest op zoek naar andere bronnen van zoetigheid. Onze ijsjes en limonades vinden ze een mooie vervanging. Vandaar dat ze dan limonadewespen genoemd worden. De eerste limonadewespen worden nu al gemeld.

Uitzonderlijk warme januari en mei
Normaal gesproken komen de wespenkoninginnen vanaf half april uit hun winterschuilplaats te voorschijn om een nest te bouwen en eitjes te leggen. Vanaf maart is ook mogelijk, maar dat is eigenlijk al wel vroeg. Dit jaar werden de eerste wespenkoninginnen echter al vanaf januari gesignaleerd. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de uitzonderlijk zachte januari en de zachte februari. Door de normale temperatuur van begin maart tot halverwege april is de kans groot dat diverse koninginnen de eerste weken na het ontwaken niet overleefd hebben. De wespennesten die wel tot ontwikkeling gekomen zijn, bereiken echter ook veel eerder de fase dat ze overlast veroorzaken. Pas in de tweede helft van april steeg de temperatuur weer en ontwaakten de meeste koninginnen uit hun winterslaap. Door de uitzonderlijk warme mei lijken de omstandigheden voor het beginnen van een nest gunstig te zijn geweest.

Omdat de wespenkoninginnen over een lange periode zijn gezien: januari tot en met begin mei, verwacht de Natuurkalender dat we zo’n vier weken langer dan normaal last hebben van de limonadewespen. Het is dus zeer waarschijnlijk dat, net als de mensen, ook de wespen uitkijken naar het moment dat bij de oplopende temperaturen de terrassen weer bevolkt worden.

De verwachting van de Natuurkalender is gebaseerd op onze huidige, beperkte kennis van wespen. De Natuurkalender wil daarom graag weten wanneer u uw eerste limonadewesp (uw eerste wesp op zoetigheid) ziet.

>>Meld uw eerste wesp op zoetigheid bij de Natuurkalender.

Meer informatie