herfstblad

Er hangt herfst in de lucht

De Natuurkalender
21-AUG-2008 - Met de fikse regenbuien en de harde wind van de afgelopen dagen lijkt het wel bijna herfst in Nederland. Veel mensen denken hier waarschijnlijk liever nog niet aan en hopen op een mooie en warme nazomer. Maar de natuur maakt zich ondertussen al wel op voor de komende herfst.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op donderdag 21 augustus 2008

Met de fikse regenbuien en de harde wind van de afgelopen dagen lijkt het wel bijna herfst in Nederland. Veel mensen denken hier waarschijnlijk liever nog niet aan en hopen op een mooie en warme nazomer. Maar de natuur maakt zich ondertussen al wel op voor de komende herfst.

Vanaf half augustus kan bij bomen de eerste bladverkleuring al waargenomen worden. En wie om zich heen kijkt zal inderdaad hier en daar al een mooi rood eikenblaadje ontdekken. Ook de eerste beuken, berken en paardenkastanjes beginnen vanaf nu te verkleuren, al duurt het nog wel een week of drie voordat de bladverkleuring op grote schaal waar te nemen is. De verkleuring van bladeren wordt veroorzaakt doordat chlorofyl in de bladgroenkorrels wordt afgebroken. Dit chlorofyl zorgt normaalgesproken voor de groene kleur van een blad. Bij afwezigheid van chlorofyl krijgen andere pigmenten de overhand en kleurt het blad prachtig geel, oranje, rood of bruin.

Naast het feit dat bomen verkleuren, is ook hun vruchtrijping een teken van de naderende herfst. De eerste vruchten van de witte paardenkastanje en de Amerikaanse eik zijn inmiddels gemeld. De komende weken zullen ook de gewone eikels en de beukennootjes rijp zijn. Die worden straks verzameld door eekhoorns en verschillende vogelsoorten, als voedselvoorraad voor de winter.

Het KNMI voorspelt voor de laatste week van augustus nog een opleving van de zomer. Het warme seizoen is dus nog niet helemaal voorbij. Maar als ik vanavond naar huis fiets en de frisse avondlucht inadem, dan krijg ik toch echt een herfstgevoel…

Tekst: Renske Terhürne, de Natuurkalender
Foto: Nijeholt, GNU Free license documentation