bloeiende-klimop-GNUF

Bloeiende klimop in zicht

De Natuurkalender
13-AUG-2008 - Als letterlijke laatbloeier onder de planten is het vanaf nu weer tijd voor de klimop. Meldingen van de eerste bloeiende individuen worden deze week verwacht.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op woensdag 13 augustus 2008

 

Als letterlijke laatbloeier onder de planten is het vanaf nu weer tijd voor de klimop. Meldingen van de eerste bloeiende individuen worden deze week verwacht.

 

De klimop is, zoals de naam al zegt, een klimplant. Menig schuurtje of oud huis wordt er mee bedekt. De plant heeft speciale hechtwortels, waarmee hij zich kan vasthouden aan de boom of de muur waar hij tegenop klimt. De bladeren zijn donkergroen en vijflobbig. Echter, als de plant in bloei komt, zoals nu weer staat te gebeuren, dan worden vertakkingen gevormd met eironde bladeren. Aan deze vertakkingen komen dan de bloemen. Die zijn groenig van kleur en groeien op steeltjes in bolronde schermen. In het voorjaar zitten er bessen aan de klimop, die erg in trek zijn bij bijvoorbeeld spreeuwen en merels, omdat ze boordevol vet zitten. De pitten in de bessen zijn weliswaar giftig, maar dit is voor vogels geen probleem, omdat zij de pitten niet verteren, maar in hun geheel uitscheiden.

 

De klimop is dus een laatbloeier. Hoewel de eerste bloeiende exemplaren vanaf nu zijn waar te nemen, komt de echte bloeipiek pas in september. Dan zullen er ook heel wat insecten en vlinders rond klimop te vinden zijn, want de klimop is een grote bron van nectar en stuifmeel. En omdat veel andere planten tegen die tijd al zijn uitgebloeid, is klimop vaak ook de enige overgebleven bron van nectar.

 

Straks in de herfst komt op gevallen, rottende bladeren de klimoptaailing, een piepklein paddenstoeltje, voor. En in de winter zorgt de klimop voor wat kleur en warmte, want hij verliest z’n blad niet en isoleert daardoor prima. Kortom, klimop heeft het hele jaar rond wat te bieden, maar de komende tijd heeft hij vooral bloemen en nectar in de aanbieding.

 

Klik hier om je waargenomen eerste bloeiende klimop door te geven.

 

Tekst: Renske Terhürne, De Natuurkalender

Foto: GNU Free documentation license