Raaf

Vreemde vogels in Flevoland

26-NOV-2011 - In de natuurgebieden van Flevoland komt u bijzondere vogels tegen: in het Harderbos zitten nu honderden krooneenden en in het Harderbroek overwintert een klapekster. Ook vliegen er sinds kort twee paartjes raven rond.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

In de natuurgebieden van Flevoland komt u bijzondere vogels tegen: in het Harderbos zitten nu honderden krooneenden en in het Harderbroek overwintert een klapekster. Ook vliegen er sinds kort twee paartjes raven rond.

Krooneend, mannetje (foto: Saxifraga-Jan Nijendijk)Op de plas in het Broekbos, dat deel uitmaakt van het Harderbos, verblijven ieder najaar grote aantallen krooneenden. Deze prachtig gekleurde watervogels vinden hier een plek om uit de wind te overwinteren. Er kunnen er wel 400 zitten, misschien wel de helft van alle krooneenden die in Nederland verblijven. Vanuit de observatiehut in het Broekbos zijn de vogels met hun knaloranje kop van dichtbij te bewonderen.

Wie wat bewaart...
In het Harderbroek overwintert een klapekster. Deze zangvogel, die tot de klauwieren behoort, heeft een kromme snavel en is zo groot als een merel. Het is een vleeseter die zowel insecten, zoogdieren als kleine vogels pakt. Alles wat hij niet direct opeet, hangt hij te drogen in de wind; gespietst op een tak of doorn onder het mom van ‘wie wat bewaart die heeft wat’. Met enig geluk kunt u de klapekster bewonderen langs de wandelroute door het Harderbroek vanaf het Ganzenpad.

Klapekster (foto: Marek Szczepanek)   Raaf (foto: Saxifraga-Mark Zekhuis)

Krassende raven
En een laatste bijzondere bewoner: zowel in het Harderbos als het Voorsterbos vliegt al enige tijd een paartje raven rond. Luid krassend hoor je ze al van verre aankomen. Ze hebben het duidelijk naar hun zin hier en vinden voldoende voedsel in en om het bos. Zou het komend voorjaar van broeden komen? Wij wachten vol spanning af…

Bron: Natuurmonumenten
Foto's: Saxifraga-Jan Nijendijk; Marek Szczepanek, GNU-licentie; Saxifraga-Mark Zekhuis