De bovenstaande foto's zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

Aantal ziekte van Lyme gevallen bijna verviervoudigd in 15 jaar

De Natuurkalender
4-APR-2010 - Het tekenseizoen begint weer. Dit is op natuurkalender.nl goed te zien aan de stijging van het aantal doorgegeven tekenbeten. Dit jaar zullen weer vele tienduizenden mensen gebeten worden. Bij ongeveer een op de 70 ontstaat daarbij de ziekte van Lyme. Het RIVM meldde dat huisartsen in 2009 bij 22.000 mensen symptomen van de ziekte van Lyme hebben vastgesteld. Dat zijn 5000 mensen meer dan in 2005 en zelfs 16.000 meer dan in 1994.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 4 april 2010

Het tekenseizoen begint weer. Dit is op natuurkalender.nl goed te zien aan de stijging van het aantal doorgegeven tekenbeten. Dit jaar zullen weer vele tienduizenden mensen gebeten worden.  Bij ongeveer een op de 70 ontstaat daarbij de ziekte van Lyme. Het RIVM meldde dat huisartsen in 2009 bij 22.000 mensen symptomen van de ziekte van Lyme hebben vastgesteld. Dat zijn 5000 mensen meer dan in 2005 en zelfs 16.000 meer dan in 1994.

In de lente komen helaas niet alleen de vogels en de vlinders weer te voorschijn, maar ook de teken. Dit jaar zijn bij De Natuurkalender al weer 65 tekenbeten doorgegeven. De helft van deze beten heeft in de afgelopen twee weken plaatsgevonden (Figuur 1). Het laat zien dat met het stijgen van de temperaturen ook het tekenseizoen weer is begonnen.


Figuur 1. Het aantal waargenomen tekenbeten in 2010 (Bron: www.natuurkalender.nl).

Teken lijken een beetje op spinnen. Meningen kunnen verschillen over welke van de twee groepen nu enger is. Motivatie daargelaten, het is zeker niet onverstandig om teken toch maar uit de weg te gaan. Een teek heeft namelijk bloed nodig om te kunnen volgroeien en om eitjes te kunnen leggen. In het gras of in de struiken wachten ze tot ze zich aan een gastheer kunnen vastgrijpen. Dit kunnen onder andere honden, egels of katten zijn, maar mensen slaan ze ook zeker niet af.

Teek op de huid (Foto: SAAG)Vorige week maakte De Natuurkalender bekend dat over heel 2009 18 procent van de teken de Borrelia-bacterie bij zich droeg. Dat is een hoger percentage in vergelijking met voorgaande jaren. Belangrijke informatie, want deze besmette teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken. Het RIVM heeft afgelopen week bekend gemaakt dat in 2009 zich ook meer mensen met symptomen van de ziekte van Lyme bij de huisarts hebben gemeld. Bij 22.000 mensen werd een rode ringvormige uitslag op de huid vastgesteld, het eerste symptoom van de ziekte van Lyme. Dat zijn 5000 mensen meer dan in 2005 en zelfs 16000 meer dan in 1994. Bijna een verviervoudiging in 15 jaar tijd. De onderstaande kaartjes (Figuur 2) van het RIVM geven aan waar in 1994, 2001, 2005 en 2009 mensen met een rode kring bij de huisarts kwamen.


Figuur 2. Het aantal mensen per gemeente met een erythema migrans (rode ring op de huid) in 1994 (linksboven), 2001 (rechtsboven), 2005 (linksonder) en 2009 (rechtsonder) (Bron: RIVM). 

Een infectie van de Borrelia-bacterie bij mensen kan tot een zich steeds uitbreidende kringvormige rode uitslag rond de beet leiden. De rode kring verschijnt echter niet altijd. Als de infectie onbehandeld blijft, kan dat leiden tot chronische klachten met betrekking tot het zenuwstelsel, de gewrichten, huidaandoeningen en hartritmestoornissen. Goed opletten dus, want wanneer je de teek binnen 24 uur met een pincet of tekentang geheel verwijderd, is de kans op infectie nog zeer klein. Bij bovengenoemde symptomen moet echter meteen de huisarts geraadpleegd worden!

Bron en verdere informatie:
RIVM
SAAG
Tekenbeten bij mensen doorgeven op Natuurkalender.nl

Tekst: Lysanne Snijders en Arnold van Vliet, De Natuurkalender
Foto: Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG)