Teek op huid

Minimale kans op tekenbeet

De Natuurkalender
28-DEC-2009 - Wegsmeltende sneeuw, een zeer vochtige bodem gecombineerd met temperaturen onder nul. Geen ideale omstandigheden voor teken. Deze weken vormen een van de weinige momenten om tekenvrij door het bos te struinen.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op maandag 28 december 2009

Wegsmeltende sneeuw, een zeer vochtige bodem gecombineerd met temperaturen onder nul. Geen ideale omstandigheden voor teken. Deze weken vormen een van de weinige momenten om tekenvrij door het bos te struinen.

De laatste jaren bleek dat gedurende de wintermaanden gewoon tekenbeten opgelopen kunnen worden. Dit gebeurde vrijwel altijd op dagen dat de temperatuur ruim boven het vriespunt lag. Een van de vrijwillige tekenvangers van het Natuurkalender tekenproject heeft vorige winter echter vlak bij schaatsende mensen nog een actieve teek gevangen.

Deze winter werd op 1 december de tot nu toe laatste tekenbeet van het jaar op www.natuurkalender.nl gemeld. Dit is gezien de weersomstandigheden van de afgelopen weken niet echt verassend. De lage temperaturen ’s nachts en overdag en vooral de dikke laag sneeuw hielden de teken in winterrust.  

De afgelopen paar dagen lag de maximumtemperatuur weer rond de vijf graden. De komende dagen verwacht het KNMI echter weer lage tot zeer lage temperaturen en winterse neerslag. Voorlopig kunnen mensen zich zonder druk te maken over teken door de natuur lopen.

Tekst: Arnold van Vliet,  De Natuurkalender
Foto: Fedor Gassner