rups grote wintervlinder klein

Massale kaalvraat

De Vlinderstichting
21-MEI-2009 - In veel bosgebieden in Nederland lijkt het wel winter. De bomen zijn volledig kaal. Ze waren al wel uitgelopen maar worden nu door rupsen van diverse nachtvlindersoorten helemaal kaal gevreten.

Bericht uitgegeven door de Vlinderstichting op donderdag 21 mei 2009

In veel bosgebieden in Nederland lijkt het wel winter. De bomen zijn volledig kaal. Ze waren al wel uitgelopen maar worden nu door rupsen van diverse nachtvlindersoorten helemaal kaal gevreten.

Grote wintervlinder rups
Foto: Ab BaasIn een Natuurbericht van 3 mei jongstleden ("Poepjesregen") werd al melding gemaakt van de poepjesregen, veroorzaakt door de keutels van rupsen die de eikenbladeren aten. Inmiddels komen uit het hele land berichten over volledig kaalgevreten bossen. Er zijn dit jaar extreem veel rupsen en in sommige bossen lijkt het nog winter tussen de compleet ontbladerde bomen. De belangrijkste veroorzakers zijn de grote en kleine wintervlinder en de kleine voorjaarsspanner. Eik is echter bijzonder in trek bij veel meer rupsen en er zijn waarschijnlijk tientallen soorten die zich op dit moment te goed doen aan hun verse blad. Hoewel het een desolaat gezicht is hoeven we ons geen zorgen te maken: binnen een aantal weken zullen de bomen weer volop in blad staan.

Ga voor meer informatie en foto's van nachtvlinders naar Vlindernet.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Ab Baas