pallas eekhoorn

Tel exoten op biodiversiteitsdag

De Natuurkalender
22-MEI-2009 - Vandaag, 22 mei, is het Wereldbiodiversiteitsdag. Over de hele wereld staan planten, dieren en leefgebieden volop in de belangstelling. In Nederland worden op deze dag een aantal opvallende nieuwelingen in de Nederlandse natuur geteld.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op vrijdag 22 mei 2009

Vandaag, 22 mei, is het Wereldbiodiversiteitsdag. Over de hele wereld staan planten, dieren en leefgebieden volop in de belangstelling. In Nederland worden op deze dag een aantal opvallende nieuwelingen in de Nederlandse natuur geteld.

 
  Pallas eekhoorn

Grote waternavel, Reuzenberenklauw, Japanse oester, Pallas eekhoorn, Halsbandparkiet en Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje zijn soorten die vroeger niet in Nederland voorkwamen, maar tegenwoordig steeds vaker in ons land gezien worden. Het zijn exoten: planten, dieren en micro-organismen die van nature niet in een gebied voorkomen maar er door toedoen van de mens toch zijn gekomen. Sommigen veroorzaken problemen, anderen worden met open armen ontvangen.

Hoe tellenDit jaar staat de Wereldbiodiversiteitsdag in het teken van exoten. Vandaag worden overal ter wereld activiteiten georganiseerd om extra aandacht te geven aan deze ‘nieuwelingen’. In Nederland zijn er meer dan 600 soorten exoten. Van de meesten weten we echter niet precies in hoeverre ze over Nederland verspreid zijn en hoe snel ze zich uitbreiden. Om hier meer inzicht in te krijgen wordt iedereen opgeroepen om waargenomen exoten door te geven op www.exotentellen.nl. Op deze site vind je ook meer informatie over exoten en hoe je met hen om moet gaan.

Kijk! Nieuwe buren in de natuur
De Natuurkalender werkt samen met IVN Nederland en Stichting Kinderboerderijen Nederland aan het HIER project: 'Kijk! Nieuwe buren in de natuur'. In dit project laten we zien hoe de Nederlandse natuur reageert op klimaatveranderingen. Bij kinderboerderijen en IVN-afdelingen zijn ‘Natuursmoelenbomen’ geplaatst. Hierin hangen tien klimaathuisjes, waarin planten of dieren ‘wonen’ die naar Nederland gekomen zijn als gevolg van klimaatverandering of soorten die juist verhuisd zijn als gevolg hiervan. Bij de ‘nieuwe buren’ zitten ook een aantal exoten. Op www.natuurkalender.nl vind je een uitgebreid overzicht van de opgenomen soorten. Op www.stkinderboerderijen.nl en www.ivn.nl vind je meer informatie over het project inclusief de locaties van de ‘Natuursmoelenbomen’.

Tekst: Sara Mulder, de Natuurkalender
Foto: Zoogdiervereniging
Bron: www.exotentellen.nl