Klein hoefblad

Klein hoefblad al volop in bloei in deel Nederland

12-FEB-2008 - Klein hoefblad, het kleine gele plantje komt dit jaar zeer vroeg in bloei. In een groot deel van het land worden de eerste gele bloempjes al gezien. Dit is ongeveer vier weken eerder dan normaal.

Bericht uitgegeven op 12 februari 2008

Klein hoefblad, het kleine gele plantje komt dit jaar zeer vroeg in bloei. In een groot deel van het land worden de eerste gele bloempjes al gezien. Dit is ongeveer vier weken eerder dan normaal.

Klein hoefblad is een van de eerste planten die in het vroege voorjaar in bloei komt. de bloemen lijken enigszins op die van de paardenbloem (De paardenbloem staat ook op diverse plaatsen in bloei). Opvallend verschil is echter dat bij het klein hoefblad eerst de bloemen tevoorschijn komen en daarna pas de bladeren. Figuur 1 geeft aan waar er al eerste bloemen zijn gesignaleerd. De waarnemingen zijn doorgegeven via www.natuurkalender.nl. In de periode 1940 tot 1968 lag de piek van de eerste bloeiwaarnemingen gemiddeld pas op 18 maart. Vorig jaar lag de piek op 22 februari. De verwachting is dat we dit jaar rond dezelfde datum als vorig jaar of misschien nog iets vroeger uit zullen komen. Dit hangt af van de temperaturen in de komende dagen. Volgens het KNMI zal de temperaturen de komende week rond de normaal liggen. Vanaf volgende week woensdag wordt weer een duidelijke stijging van de temperatuur voorzien.


Figuur 1: Waarnemingen van eerste bloei klein hoefblad in Nederland (actuele situatie).