Ambrosia Bloei

Hooikoortsplant alsemambrosia weer aangetroffen

De Natuurkalender
13-JUL-2008 - De hooikoortsplant alsemambrosia die zich de laatste jaren in Nederland lijkt uit te breiden is weer op diverse plaatsen aangetroffen. De planten hebben nog geen bloemen en produceren dus nog geen pollen. We verwachten dat, als de planten niet verwijderd worden, de eerste exemplaren begin augustus in bloei staan.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 13 juli 2008

De hooikoortsplant alsemambrosia die zich de laatste jaren in Nederland lijkt uit te breiden is weer op diverse plaatsen aangetroffen. De planten hebben nog geen bloemen en produceren dus nog geen pollen. We verwachten dat, als de planten niet verwijderd worden, de eerste exemplaren begin augustus in bloei staan.

Bloeiend alsemambrosia, Foto: Arnold van VlietIn de herfst van 2006 heeft De Natuurkalender voor het eerst aandacht gevraagd voor alsemambrosia nadat bleek dat er honderden ambrosiaplanten in een berm in het centrum van Wageningen stonden. Het grote aantal was zeer opvallend aangezien de plant van nature niet in Nederland voorkomt. Men ging er van uit dat hij zich in Nederland niet kon voortplanten. De stuifmeelkorrels of pollen van deze plant kunnen hooikoorts veroorzaken. Het is daarom belangrijk om te weten of deze plant bezig is met een opmars. Uit een oproep om waarnemingen van deze plant door te geven via www.natuurkalender.nl bleek dat de plant door het hele land wordt aangetroffen. De plant staat vooral in tuinen. Dit was te verwachten omdat vogelvoer en bloemrijke zaadmengsels ‘verontreinigd’ kunnen zijn met ambrosiazaden.

Na de zomer van 2006 volgden drie seizoenen waarin de temperatuur vergelijkbaar was met die van de Provence in Zuid Frankrijk. Dit kan gunstig zijn geweest voor de zaadzetting van ambrosia. In 2007 kwamen van diverse plaatsen meldingen van meer dan honderd ambrosiaplanten bij elkaar. Dit zou kunnen duiden op lokale vestiging. Het aantal getelde pollen lag in 2007 echter opvallend laag.

Aangezien allergologen en biologen in heel Europa de ontwikkeling van alsemambrosia zeker in relatie met klimaatverandering in de gaten houden is het belangrijk om ook in Nederland de ontwikkelingen goed vast te leggen en vervolgens te analyseren. Nu blijkt de plant dus weer op te komen. Veel mensen zullen de plant in dit stadium nog niet direct herkennen. De plant staat ook nog niet in bloei. We verwachten dat vanaf begin augustus de eerste planten in bloei komen. Het is dus nog even afwachten hoe de plant het dit jaar in Nederland doet.

Indien u de plant ziet, meld dat dan via http://www.natuurkalender.nl/inloggen.asp Meer informatie over ambrosia is te vinden op http://www.natuurkalender.nl/toepassingen/hooikoorts/ambrosia.asp

Alsemambrosia, Foto: Arnold van VlietAlsemambrosia kan 20 tot 150 cm groot worden, afhankelijk van de groeiomstandigheden. De stengels zijn behaard, vertakt, kantig, vaak roodachtig en aan de voet iets verhout. De bladeren zijn behaard, gesteeld en staan meestal tegenover elkaar. Van onderen zijn ze grijsgroen. Meestal zijn ze dubbelgeveerd (soms enkel geveerd) met lancetvormige slippen.

Tekst en foto's: Arnold van Vliet, De Natuurkalender