spaanse vlag klein

Lang leve de spaanse vlag

De Vlinderstichting
9-AUG-2008 - De zeldzame spaanse vlag lijkt het dit jaar erg goed te doen. De eerste waarneming bereikte ons al op 10 juli en vanaf die datum komen er geregeld spaanse vlag waarnemingen binnen.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op zaterdag 9 augustus 2008

De zeldzame spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria) lijkt het dit jaar erg goed te doen. De eerste waarneming bereikte de Vlinderstichting al op 10 juli en vanaf die datum komen er geregeld spaanse vlag waarnemingen binnen.

De spaanse vlag is goed te herkennen aan de groenzwarte voorvleugel met crèmekleurige strepen en de rode, oranje of gele achtervleugel met zwarte vlekken. Er is weinig variatie in de tekening. Het is een zeldzame soort die voorkomt in het zuiden van Limburg. De laatste jaren wordt de spaanse vlag iets vaker en op meerdere plaatsen waargenomen. De soort is op Europese schaal beschermd onder de Habitatrichtlijn. Hij komt voor in vochtige bossen en struwelen in de directe omgeving van warme (kalk)graslanden. Ze vliegen van begin juli tot eind augustus in één generatie. Op warme dagen zijn de vlinders actief en zie je ze regelmatig drinken op planten met veel nectar, waarbij koninginnenkruid zeer populair is. Ze vliegen ook ´s nachts en komen soms af op licht.

Vlinderaar Jacques Piters ziet dagelijks spaanse vlaggen in een gebiedje vlak bij Eijsden (Zuid-Limburg). Tot zijn grote verrassing ontdekte hij vorige week zondag (27 juli) op een pol koninginnenkruid in een berm vlak langs de A2 bij Eijsden ook twee spaanse vlaggen. Enkele dagen later zaten er op dezelfde pol 5 spaanse vlaggen en op 3 augustus waren dat er zelfs 11! Op de bijgevoegde foto is een aantal van die vlinders te zien. Ook een populatie spaanse vlaggen in de buurt van Heerlen doet het erg goed. Afgelopen week werden er tientallen spaanse vlaggen gezien.

Tekst: Dick Groenendijk & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Jacques Piters & Kars Veling