Net voor het einde van het jaar, een nieuwe soort voor Nederland
Nederlandse Mycologische VerenigingBericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]
Op een Bittere kaaszwam werd de afgelopen week een klein zwammetje gevonden dat een nieuwe soort voor Nederland blijkt te zijn.
Het aantal soorten paddenstoelen dat in Nederland gevonden kan worden, neemt gestaag toe. Wel gaat het meestal om kleine tot zeer kleine paddenstoeltjes die er voor een buitenstaander niet eens uit zien als een paddenstoel. Ook deze nieuwe soort is onopvallend en waarschijnlijk vooral alleen in het late najaar aanwezig als veel paddenstoelenliefhebbers het voor gezien houden. Ophiostoma polyporicola, zoals het zwammetje heet, werd gevonden in de Kroondomeinen bij Gortel (Gelderland) op een oud vruchtlichaam van een Bittere kaaszwam (Oligoporus stipticus). Deze kaaszwam was helemaal bespikkeld met de kleine, gitzwarte vruchtlichaampjes van het zwammetje die ongeveer één millimeter groot zijn. Henk Lammers die vaker naar heel kleine paddenstoeltjes kijkt, bevestigde de determinatie.
Veel verwanten van deze voor Nederland nieuwe soort zijn vooral bekend als ziekteverwekkers bij economisch belangrijke gewassen. Zoals bijvoorbeeld Ophiostoma novo-ulmi, beter bekend als de Iepziekte. Ophiostoma polyporicola is pas in 1989 voor het eerst beschreven van vondsten uit Zweden en Finland op vruchtlichamen van de Roodgerande houtzwam (Fomitopsis pinicola) en de Bittere kaaszwam. Intussen is ze ook in andere landen gevonden, onder andere in Duitsland.
Als je eenmaal het zoekbeeld hebt van zo’n soort dan vind je er vaak binnen een korte tijd meer. Binnen een week werd dan ook een tweede vindplaats ontdekt, wederom in de Kroondomeinen bij Gortel. En afgelopen vrijdag werd door Tineke Burghard de soort voor de derde keer gevonden op het Landgoed Petrea (Gelderland). Dit tijdens een paddenstoelenexcursie waar, ondanks dat we het einde van het jaar naderen, toch nog tussen de buien door zestig soorten werden gevonden.
Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Menno Boomsluiter; William Jacobi, Creative Commons Lic.