Kolgans Marco overwintert in Friesland

De Natuurkalender
22-FEB-2009 - Kolgans Marco overwintert dit jaar in zuidwest Friesland. Op 17 februari werd hij gesignaleerd bij Henshuizen. Marco bracht de zomer door op het eiland Kolguyev, hemelsbreed drieduizend kilometer vanaf Nederland. Marco legde wel vierduizend kilometer af om er te komen (zie Natuurbericht: ‘Volop zomer in Siberië voor Cas, Marco en Kees’). Vorig jaar overwinterde deze gans in het zuidwesten van ons land, iets ten westen van Dordrecht.

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op zondag 22 februari 2009.

Kolgans Marco overwintert dit jaar in zuidwest Friesland. Op 17 februari werd hij gesignaleerd bij Henshuizen. Marco bracht de zomer door op het eiland Kolguyev, hemelsbreed drieduizend kilometer vanaf Nederland. Marco legde wel vierduizend kilometer af om er te komen (zie Natuurbericht: ‘Volop zomer in Siberië voor Cas, Marco en Kees’). Vorig jaar overwinterde deze gans in het zuidwesten van ons land, iets ten westen van Dordrecht.

In de winter komen honderdduizenden ganzen naar Nederland om te overwinteren. Zij broeden in Siberië, in gebieden rond de poolcirkel. In Nederland leven ze van gras en oogstafval. Nederland is een geschikte overwinterplaats voor ganzen omdat het gras hier in de winter doorgroeit en er dus altijd voedsel is. Eén gans eet ongeveer een halve tot één kilo gras per dag. Nederland is ook geschikt omdat er veel water is, waar de ganzen zich veilig terug kunnen trekken.

Normaalgesproken trekken de kolganzen in maart en april weer naar hun broedgebieden rond de poolcirkel. Marco verliet ons land vorig jaar op 27 maart. Volg Marco en andere ganzen via www.natuurkalender.nl om te zien wanneer hij dit jaar aan zijn reis begint.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto: Gerard Muskens