Gans Marco weer op weg naar Siberië

De Natuurkalender
20-MRT-2009 - Gans Marco is weer naar Siberië vertrokken om te gaan broeden. Op 21 februari vertrok hij richting Duitsland. Zijn laatste signaal kwam op donderdag 12 maart uit Jederitz (Duitsland). Gans Marco is de eerste van de drie overgebleven ganzen met een nog werkende zender die Nederland verlaat dit voorjaar. Vorig jaar vertrok de eerste gans een kleine week later: op 26 februari.

Bericht uitgegeven door de Natuurkalender op vrijdag 20 maart 2009

Gans Marco is weer naar Siberië vertrokken om te gaan broeden. Op 21 februari vertrok hij richting Duitsland. Zijn laatste signaal kwam op donderdag 12 maart uit Jederitz (Duitsland). Gans Marco is de eerste van de drie overgebleven ganzen met een nog werkende zender die Nederland verlaat dit voorjaar. Vorig jaar vertrok de eerste gans een kleine week later: op 26 februari.

Marco had vorig jaar veel minder haast: toen vertrok hij pas op 27 maart. Afgelopen winter bracht hij door in zuidwest Friesland: hij arriveerde hier op 31 december. Deze winter is Marco dus nog niet eens 2 maanden in Nederland geweest. Normaalgesproken verblijven ganzen ongeveer van november tot en met maart/april in ons land.

De andere twee ganzen die de Natuurkalender nog volgt heten Kees en Cas. Voor zover bekend zitten zij allebei nog in Nederland. Het laatse signaal van Kees kwam afgelopen dinsdag uit Mosselhoek (Zeeland); Cas werd precies een week geleden voor het laatst gesignaleerd aan de Maas in de buurt van ‘s Hertogenbosch. Voor beide ganzen is dit dichtbij de plek waar ze gezenderd zijn. Het is wel bijzonder dat we Kees nog steeds kunnen traceren: hij kreeg zijn zender al in 2006. Alle zenders uit 2007 en de meeste uit 2008 geven geen signalen meer af.

De Natuurkalender volgt dus nog maar drie gezenderde ganzen. Er zijn echter ook gezenderde vogels te volgen bij andere organisaties. SOVON Vogelonderzoek Nederland volgt onder andere gezenderde brandganzen. Deze vogels overwinteren in Zeeland en Noord Nederland en trekken naar Nova Zembla en Spitsbergen om te broeden. De meesten zitten nu nog in Nederland. Vogelbescherming Nederland volgt gezenderde purperreigers: deze vogels overwinteren in Afrika, ten zuiden van de Sahara. In april keren de meeste purperreigers terug naar Nederland.

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender
Foto's: Gerard Muskens (gans Marco), Ruud van Beusekom (purperreiger)