Gans Marco

Gans Marco kan geen afscheid nemen van Nederland

De Natuurkalender
27-MRT-2008 - Gans Marco kan geen afscheid nemen van Nederland. Ondanks de sneeuw van de afgelopen dagen was de gans op 26 maart nog steeds in ons land. Hij bevond zich toen 1,51 kilometer van Zwanegat (vlakbij Binnenmaas, Zuid Holland). Marco zit al vanaf 3 maart in deze regio.

Bericht uitgegeven op donderdag 27 maart 2008 door De Natuurkalender

Gans Marco kan geen afscheid nemen van Nederland. Ondanks de sneeuw van de afgelopen dagen was de gans op 26 maart nog steeds in ons land. Hij bevond zich toen 1,51 kilometer van Zwanegat (vlakbij Binnenmaas, Zuid Holland). Marco zit al vanaf 3 maart in deze regio.

Marco is op 7 februari 2008 gezenderd en weer vrijgelaten in de Maaspolders bij Lith (dichtbij ’s Hertogenbosch, Noord Brabant). Sinds die tijd verbleef hij vooral in Zuid Holland in het gebied tussen Rotterdam en Dordrecht.
Ook de ganzen Cas en Folkert lijken het nog prima naar hun zin te hebben in Nederland. Het laatste signaal van Cas dateert van 22 maart. Hij zat toen vlakbij het plaatsje Well aan de Maas. Cas lijkt een honkvaste gans te zijn. Sinds zijn zendering op 16 februari 2008 (aan de Maas bij Haarsteeg, vlakbij ‘s Hertogenbosch) is hij nooit ver van de rivier weggeweest.
Gans Folkert wordt al wat langer gevolgd: hij kreeg zijn zender op 31 januari 2007 bij de Kollumerpomp in de buurt van het Lauwersmeer (Friesland). Sindsdien is hij al een keer op en neer naar Noord Siberië gevlogen. Vanaf eind februari verblijft hij aan het IJsselmeer bij Amsterdam. Het laatste signaal is van 24 maart. De gans zat toen 1.36 kilometer van Durgerdam. Vorig jaar verliet Folkert ons land op 29 maart. Zou hij dit jaar ook deze datum afwachten?

Alle andere gezenderde ganzen zijn onderweg naar hun broedgebied. Eric loopt nog steeds op kop: sinds 22 maart vertoeft hij aan de Litouwse kust. Eric wordt op de voet gevolgd door Iris, Kees, Kramer en Niki wiens signalen van verschillende plekken in Polen komen. Iris zit al vanaf 10 maart in de buurt van Jaraczewo in midden Polen. Kees lijkt het wel naar zijn zin te hebben in Rogowo, ook in het midden van het land. De gans arriveerde hier op 15 maart en vloog tussendoor nog een keer op en neer naar het iets noordelijker Uscikowo. Het laatste bericht van Kramer kwam binnen op 23 maart. De gans zat toen 0,6 kilometer van Brody vlak onder de Oostzee. Niki is Polen alweer bijna uit. Op 24 maart zat hij 0,83 kilometer van Gielczyn in het oosten vlakbij Rusland

Tekst: Sara Mulder, De Natuurkalender.
Foto: Gerard Muskens, Alterra.