Purperreiger. Foto: Ruud van Beusekom

Purperreiger Gerrit terug van weggeweest

Vogelbescherming Nederland
28-APR-2009 - Na een lange winter in Sierra Leone, is Purperreiger Gerrit weer terug in Nederland. Gerrit is één van de tien purperreigers die door Vogelbescherming Nederland en Bureau Waardenburg gezenderd is. De zenders leveren een schat aan informatie op, waardoor de purperreigers beter te beschermen zijn. De tien reigers zijn te volgen op www.vogelbescherming.nl/purperreiger.

Bericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op dinsdag 28 april 2009

Na een lange winter in Sierra Leone, is Purperreiger Gerrit weer terug in Nederland. Gerrit is één van de tien purperreigers die door Vogelbescherming Nederland en Bureau Waardenburg gezenderd is. De zenders leveren een schat aan informatie op, waardoor de purperreigers beter te beschermen zijn. De tien reigers zijn te volgen op www.vogelbescherming.nl/purperreiger.

Purperreiger. Foto: Ruud van BeusekomGerrit is een volwassen vogel, die de lente en zomer van vorig jaar in de kolonie bij Kinderdijk doorbracht. Daarna vertrok Gerrit naar Sierra Leone. In januari konden onderzoekers hem dankzij zijn zender opsporen. Op dat moment was hij voedsel aan het zoeken aan de rand van een moerasbos. Gerrit was daar niet alleen; hij bevond zich in het gezelschap van veel andere reigers. Sinds begin vorige week is Gerrit weer terug in Nederland. Ook de reigers Mustapha, Rudi en Karen zijn momenteel onderweg naar ons land.

Vorig jaar zijn tien purperreigers van een zender voorzien; Gerrit was één van hen. De vogels zijn afkomstig uit vier verschillende kolonies in ons land. Purperreigers zijn echte langeafstandstrekkers die naar West-Afrika vliegen om te overwinteren. Niemand weet echter hoe ze dat precies doen. Om de Afrikaanse overwinteringsgebieden en de Europese tussenstopgebieden voor deze vogelsoort te kunnen beschermen is het noodzakelijk om te weten waar deze gebieden zich bevinden. Dankzij de zenders wordt informatie verkregen over zowel de gebieden als over het trekgedrag van purperreigers.

Zo weten we door het zenderonderzoek bijvoorbeeld dat jonge purperreigers de eerste twee jaar van hun leven in Afrika doorbrengen. Reiger Lena, vernoemd naar de dochter van de onlangs overleden Martin Bril, is na haar geboorte in de Zouweboezem in 2007 naar West-Afrika getrokken. Op dit moment verblijft ze in Ivoorkust.

Purperreiger. Foto: André DuivenDe purperreiger is sierlijker en slanker dan de meer algemene blauwe reiger. Het is een typische moerasbewoner die vroeger talrijker was in ons land. Tegenwoordig staat hij op de Rode Lijst van de Nederlandse broedvogels; gelukkig werpt het beschermingswerk zijn vruchten af. Op dit moment zijn er een kleine 700 broedparen in heel Nederland. De grootste kolonies liggen in de Zouweboezem, Nieuwkoopse Plassen, bij Kinderdijk (Zuid-Holland) en in De Wieden (Overijssel). Vogelbescherming Nederland voert diverse projecten uit om het leefgebied van purperreigers te verbeteren.

Het zenderonderzoek naar trekkende en overwinterende purperreigers is een project van Vogelbescherming Nederland dat wordt uitgevoerd door Bureau Waardenburg. Financieel mede mogelijk gemaakt door Wetlands International.

Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto’s: Ruud van Beusekom en Andre Duiven